VoorlopersMirjam Hildebrand

Terug naar lijst
 

Voorlopers

Titel: Voorlopers
Auteur: Mirjam Hildebrand
Uitgeverij: Kluitman, 2017
ISBN: 978 90 206 5457 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Zweinstein, maar dan anders

‘Psycho!’

De vijftienjarige Emma ervaart situaties waarbij ze niet aanwezig is, zelfs nog voordat ze plaatsvinden. Twee jaar geleden heeft ze op die manier het leven gered van een klasgenoot die voor de trein wilde springen. Sindsdien gaat ze op school door het leven als psycho. In het fantasy-achtige ‘Voorlopers’ ontdekt Emma dat ze geen psycho is, maar een Voorloper. De mysterieuze Philana die plotseling opduikt legt haar uit wat Voorlopers zijn: ‘Kinderen van de toekomst. We lopen voor op de evolutie.’ Philana neemt Emma mee naar Precursus, een nederzetting in Frankrijk waar Voorlopers uit verschillende landen zich verzamelen en naar school gaan. Emma’s vader Simon, die het gezin heeft verlaten, blijkt hier ook te wonen en zelfs een Voorbeeld - docent - te zijn.

De uitleg over Precursor voelt heel natuurlijk, doordat jij als lezer net zo weinig weet als Emma. Op Precursor krijgen de leerlingen les in onder andere Hersenkijken - waarbij je door iemands hoofd heen zijn hersenen kunt zien - en Verpakte Boodschappen - communiceren zonder dat de boodschap opgevangen kan worden door anderen. Simon ontvangt Emma niet heel hartelijk. Waarom hij haar niet de kans wil bieden op Precursor haar gaven verder te ontwikkelen, wordt in het boek niet helemaal duidelijk. Over hun relatie zou je eigenlijk wel wat meer willen lezen. Emma dwingt haar ouders om met elkaar te bellen, in de hoop dat haar moeder tegen haar vader zegt dat ze hier mag blijven. Dit overleg is niet heel nodig, want je kunt al wel raden dat Emma op Precursor blijft.

Precursor doet soms denken aan Zweinstein, de school waar Harry Potter naartoe ging. Ook daar worden mysterieuze vakken gegeven. Bij ‘Voorlopers’ bekruipt je het prettige gevoel: zijn er écht mensen die dit kunnen? En tot op welke hoogte? Schrijver en psycholoog Mirjam Hildebrand geeft de gevoelens en gedachten van Emma realistisch en invoelbaar weer. Een dag na haar aankomst in Frankrijk loopt ze bijvoorbeeld op haar vader af. Je snapt precies hoe ze zich voelt: ‘Elke pas die ik zet, voelt als een stap verder weg van mezelf. Alsof hij iets uit me slurpt wat mij de Emma maakt die ik ken.’

Het verhaal is origineel en boeiend. Wel zitten er kleine slordigheidjes in. Zo staat in het boek dat Philana krullen heeft, terwijl ze op het omslag steil haar heeft. Ook moeten de leerlingen ergens tweetallen vormen met degene die links naast hen zit. Dat wordt praktisch gezien wat lastig… Details. Storender is dat het verhaal wat rommelig is. Je krijgt als lezer iets te veel informatie en gebeurtenissen over je heen. Emma is nog maar net op Precursor of ze krijgt al beelden door van een Aziatische jongen die gevangen wordt gehouden. Er ontstaat een gecompliceerde zoektocht naar hem, waar Emma een sleutelrol in speelt. Dat doet wat toevallig aan.

Maar het concept is zeker interessant en al met al vormt het geheel wél gewoon een lekker spannend leesboek!

Karine.

Leestip: Ook Simone van der Vlugt heeft boeken geschreven over paranormale begaafdheid. Welke boeken? En waarom? Je leest het in deze special!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.