Voordat jij er wasDaan Remmerts de Vries

Terug naar lijst
 

Voordat jij er was

Titel: Voordat jij er was
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Querido 2009
ISBN: 978 90 451 0986 2
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Jij maakt de wereld

Waar was ik voor mijn geboorte? En waar ga ik naartoe als ik dood ben? Vragen die iedereen weleens stelt, maar die je op verschillende manieren kunt beantwoorden. Want niemand weet echt zeker hoe het was en hoe het zal zijn. Schrijver Daan Remmerts de Vries en tekenaar Philip Hopman hebben met het prentenboek ‘Voordat jij er was’ hun antwoord gegeven op een van deze levensvragen.

"Voordat jij er was, was er niks. Door dat niks reden Wolf en Konijn in hun rode sportwagen." De eerste twee zinnen uit ‘Voordat jij er was’ zetten je meteen aan het denken. Waar gaat dit boek over? Wie is jij? En hoe kunnen Wolf en Konijn nu door niks rijden?

Het verhaal gaat verder. De twee botsen tegen iets - of is het iemand? - aan. Ze gaan ermee naar dokter schildpad. En wat blijkt? Wolf en Konijn hebben een mensenmannetje aangereden. Ze nemen het mensje, dat ze Adje noemen, mee naar huis en zetten hem in een bak met zand. Maar Adje is ongelukkig. Hij zit levenloos voor zich uit te staren. Wolf en Konijn vangen voor hem een aanloopmensje, het vrouwtje Eefje. Dat maakt Adje meteen een stuk vrolijker en na een tijdje wordt jij geboren. Wolf en Konijn vinden de bak wel heel vol geworden. Ze besluiten de drie mensen vrij te laten, want “‘de wereld is toch niet alleen maar van de dieren? Maar toch óók een beetje van de mensen?’”

Adje en Eefje vinden het vreselijk. Jij niet. Hij begint meteen dingen te maken: een landschap, een sportauto, nieuwe dieren. Ineens wordt het leven anders, beter. Jij heeft de gave om de dingen naar zijn hand te zetten. Iedere dag opnieuw. En dan komt er een einde aan zijn zekere gevoel, want jij moet naar bed. Jij gaat twijfelen. "Want dat jij nu moest gaan slapen, dát had je niet bedacht." Hoe zal dat aflopen? De laatste prent geeft antwoord, maar het is een antwoord dat je waarschijnlijk niet had verwacht.

In ‘Voordat jij er was’ staat de wereld zoals wij die kennen flink op zijn kop. Dieren die mensen gevangen nemen en in een kooi stoppen. Mensen die niet in staat zijn zelf na te denken. Iedere bladzijde is er een nieuwe verrassing en een originele wending in het verhaal, waarbij je steeds op het verkeerde been wordt gezet. De tekeningen van Philip Hopman maken het bijzondere verhaal van Daan Remmerts de Vries helemaal compleet: zijn prachtige tekeningen combineerde hij met foto’s, waardoor er een vreemde, unieke wereld ontstaat die precies past bij het bijzondere verhaal. Lees en kijk in dit bijzondere boek dat de Gouden Griffel 2010 won!

Yvonne.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.