Voor mijn vaderJulia Alvarez

Terug naar lijst
 

Voor mijn vader

Titel: Voor mijn vader
Auteur: Julia Alvarez
Uitgeverij: De Fontein, 2004
ISBN: 978 90 261 1984 2
Illustraties:

Terug naar lijst

De dictator valt van zijn troon

Nederland is een bijzonder jeugdboek rijker. Het heet 'Voor mijn vader' en is geschreven door Julia Alvarez. Het is een indrukwekkend portret van een meisje dat haar onbezorgde leventje ziet verdwijnen en zich staande moet houden temidden van angst en onzekerheid. Een boek waar je even stil van wordt.

De twaalfjarige Anita de la Torre woont in de Dominicaanse Republiek waar Generaal Trujillo al dertig jaar aan de macht is. Anita weet niet beter dan dat El Jefe (zo wordt Trujillo ook wel genoemd) de grote held van het land is. Daar komt verandering in als haar oom, tante en haar nichtjes plotseling naar de Verenigde Staten vertrekken. Anita's gezin krijgt bezoek van de SIM (de geheime politie). Langzaam komt Anita er achter dat de door haar zo aanbeden El Jefe in werkelijkheid een wrede dictator is.

'De ergste verhalen die Oscar vertelt gaan over El Jefe. Toen ik van Lucinda voor het eerst hoorde hoe slecht hij was, was ik zo in de war. Iedereen had El Jefe altijd behandeld als God. Ik moet rillen bij de gedachte hoe vaak ik naar hem heb gebeden in plaats van naar Jezus aan het kruis."Hij doet ergere dingen dan mensen kruisigen", zegt Oscar op een keer. "Hij laat ze verdwijnen."'

Voor Anita breekt een angstige tijd aan. Haar vader en oom zitten bij het verzet. De SIM houdt het gezin constant in de gaten. Anita schrijft in haar nieuwe dagboek alleen met potlood, om het daarna direct weer uit te gummen. Want als het in handen van de SIM zou vallen, brengt ze haar hele familie in gevaar. Als Anita's vader en oom worden opgepakt, moeten Anita en haar moeder onderduiken.

Julia Alvarez beschrijft het verhaal van Anita erg goed. Ze richt zich in haar boek alleen op Anita. Dat is een goede keuze omdat het verhaal zo overzichtelijk blijft. Doordat Anita niet alles wordt verteld weet je als lezer ook niet precies wat er allemaal speelt. Daardoor kan je al haar vragen en onzekerheid goed begrijpen. Dat Alvarez het verhaal van Anita zo goed kan vertellen, komt niet alleen doordat ze goed kan schrijven. Ze komt zelf uit de Dominicaanse Republiek en heeft veel van wat Anita meemaakt zelf ook meegemaakt. Ze weet dus waar ze het over heeft.

Anita's verhaal grijpt je aan en blijft je bij, ook als het boek allang weer in de boekenkast staat. Vaak zegt men dat vrijheid zoals wij in Nederland kennen eigenlijk helemaal niet zo gewoon is. Julia Alvarez maakt met 'Voor mijn vader' pijnlijk duidelijk hoe waar dat is.

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.