Voor altijd beroemdMireille Geus

Terug naar lijst
 

Voor altijd beroemd

Titel: Voor altijd beroemd
Auteur: Mireille Geus
Uitgeverij: Gottmer, 2010
ISBN: 978 90 257 4937 8
Illustraties: Roelof van der Schans

Terug naar lijst

De kinderen op De Nachtwacht

Het is 1639. Albert woont in Amsterdam. Hij droomt ervan om een beroemd man te worden, maar in werkelijkheid is hij een straatarme weesjongen. Vlak voor zijn moeder stierf, liet zij hem beloven dat hij zich onvergetelijk zou maken. Maar hoe kan Albert zich aan die belofte houden?

Voorlopig kan hij niets, want hij wordt het knechtje van luitenant Wilhelm van Ruytenburch. Die man vindt hem een luilak, een nietsnut en een onbeschaamde vlegel. Als Albert niet onmiddellijk gehoorzaamt, wordt hij zelfs geslagen. Ondanks zijn verdriet wordt Albert een beetje verliefd, op Cornelia, het dienstmeisje van schilder Rembrandt. Haar heer is bezig een groot schilderij te maken. Omdat Van Ruytenburch een van de opdrachtgevers is, komt Albert af en toe bij Rembrandt thuis en kan hij stiekem naar Cornelia kijken.

Meester Rembrandt loopt terug naar zijn schildersezel, een enorm houten ding, met breed uitstaande poten en een smalle bovenkant. Hij zet zijn voet op de stoel met de donkerrode bekleding en kijkt naar zijn model, luitenant Van Ruytenburch.
Albert staat weer tegen de muur geleund. Hij durft niet naar Cornelia te kijken. Dus staart hij naar de smalle, gietijzeren potkachel en kijkt maar af en toe naar haar. Maar steeds als hij kijkt, kijkt zij terug. Altijd.

Dan weet Albert hoe hij zijn belofte aan zijn moeder na kan komen. Als Rembrandt hem nu ook op dat grote doek schildert, zal niemand hem snel vergeten! Jammer genoeg moet je veel geld betalen om op het schilderij te komen. Zal de wereld ooit kijken naar een jongen die tussen al die schutters op dat grote doek staat?

Als je houdt van geschiedenis en van verhalen over mensen die echt leefden, dan is ‘Voor altijd beroemd’ een heerlijk boek. De beroemde schilder Rembrandt bestond natuurlijk echt en het schilderij waar hij in dit boek aan werkt, werd later wereldberoemd als De Nachtwacht. Van bijna alle mensen op dat schilderij weten we de naam. Zo heet de man in het gele pak vooraan luitenant Van Ruytenburch! Op het schilderij staan ook twee kinderen: een meisje in een lichte jurk en een jongen met een helm op. Niemand weet hoe zij heten, maar het zouden zomaar Cornelia en Albert kunnen zijn.

Andere boeken van Gouden Griffelwinnares Mireille Geus zijn soms wat ingewikkeld, omdat tegenwoordige en verleden tijd door elkaar heenlopen. ‘Voor altijd beroemd’ is wat gemakkelijker te volgen. Mireille Geus en haar dochter Hanna gingen op zoek naar de geschiedenis van een van de beroemdste schilderijen van Nederland. Samen bedachten ze het verhaal over de twee kinderen op De Nachtwacht.

Ga zelf maar eens kijken, in het Rijksmuseum in Amsterdam. De jongen met de scheve helm, links vooraan op het schilderij, is de held van dit spannende historische boek. Zou hij echt Albert hebben geheten?

Lidewij.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.