In volle vaartMarie-Laure Cruschi

Terug naar lijst
 

In volle vaart

Titel: In volle vaart
Auteur: Marie-Laure Cruschi
Uitgeverij: Rubinstein, 2014
ISBN: 978 90 476 1702 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Snelheidslezer

Denk je dat je al lezend een schildpad, die een snelheid heeft van 0,3 km/u (kilometer per uur), inhaalt? Kun jij op volle toeren een boek lezen? In welke categorie snelheidslezen val jij? Kijk gauw hieronder en kom erachter …

In de categorie:

-De slow-down lezer, dan heb je geen haast: 0-10 woorden per-minuut-lezer.

-De nog opstartende snelheidslezer: 10-50 woorden per-minuut-lezer.

-De relaxte snelheidslezer, de alles-op-zijn-tijd-lezer, lukt het vandaag niet, dan morgen of overmorgen: 50-200 woorden per-minuut-lezer.

-De bovennatuurlijke snelle lezer: 200-1000 woorden per-minuut-lezer.

Wanneer je in de laatste categorie valt, dan ben je een echte snelheidslezer-maniak. Wil je dat wel? Want dan doe je het boek geen eer aan en ook niet aan de andere langzame en snelle boeken om je heen. Dit boek heet dan wel in ‘In volle vaart’, maar in volle vaart kijken, is kijken en niets zien en dat zou zonde zijn. Want wat is er nou zo bijzonder aan dit boek? Je moet het echt zien om het te kunnen begrijpen. Het boek ziet er rustig uit, totdat je het openslaat. Er komt van alles voorbij: zo komt er een kameel langs met 20 km/u, maar ook een supersonische auto die je met 1000 km/u voorbijrijdt.

Verrassend is dat achter in het boek een verklarende woordenlijst is opgenomen. Het is wel spannender om zelf eerst alles te bekijken. Ook zonder de tekst kijk je je ogen uit. Ieder onderdeel van het boek bestaat uit twee bladzijden. De linkerbladzijde is wit met een oranje tekst. Nou ja, tekst. De naam van het voorwerp/dier wordt genoemd en de daarbij behorende snelheid. Verder niks. Nou ja verder niks. De tekst is veelzeggend. En knap bedacht van ‘Marie-Laure Cruschi’ om zo vorm te geven aan een boek. Bovendien kun je er heel veel uit leren. Zo kan je lezen hoe hard een zeepaardje zwemt. Namelijk 0,3 km/u. In de verklarende woordenlijst lees je dat het zeepaardje samen met de schildpad, de langzaamste dieren van de wereld zijn. En weet jij wat het snelste dier is, en weet je dan hoeveel kilometer hij vooruit kan?? Kijk in dit boek en je komt het te weten. Tipje van de sluier: het begint met de letter v.

De rechterbladzijde heeft een helblauwe achtergrond met daarop het dier of voorwerp afgebeeld in de kleuren zwart, oranje en wat geel. Heel fascinerend om te zien. En daarmee is het hele boek gevuld. Kom er maar eens op! In het kort gaat dit boek over dieren en vervoersmiddelen en alles wat zich voort kan bewegen. En het gaat over kijken en zien, over jezelf verwonderen en over hoe hard alles gaat. Een verbaaazzeeennndddddddddd snel boek.

Paula.

Ben je nieuwgierig naar andere weetjes over hoe dingen ontstaan en andere geheimzinnige zaken? Lees dan ook ‘Het raadsel van alles wat leeft’ van Jan Paul Schutten.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.