Volle muilTom Marien

Terug naar lijst
 

Volle muil

Titel: Volle muil
Auteur: Tom Marien
Uitgeverij: Loopvis, 2017
ISBN: 978 94 922 0648 0
Illustraties: Merlijne Marell

Terug naar lijst

Donker, dreigend en vol uilen: een prachtig nieuw prentenboek

Uilen! Heb je iets met uilen? Dan ben je bij ‘Volle muil’ van schrijver-dichter Tom Marien en illustrator Merlijne Marell aan het goede adres. En anders ook, want het is ronduit een bijzonder prentenboek van het ouderwetsere soort: mooi gebonden met een ruw reliëfje in een donker mintiggroene tint.

En vol uilen dus: uilen met bozige blikken en met gevederte als dolken; uilen die afsteken tegen de nachtzwarte hemel; uilen met iets vleermuisachtigs. Het is zelfs zo dat de makers bij dit boek nog meer uilen leveren in de vorm van bijlagen: ex librissen en voorkantjes (met uilen natuurlijk) die met gom op de al prachtige voorkant geplakt kunnen worden, zodat je het boek - dat je eigenlijk naast kinderboek, een half kunstwerk zou kunnen noemen - helemaal naar je hand kunt zetten. Geweldig! Ik kreeg er zelfs nog een kaart bij waarmee je een uilenmasker kunt maken.

Dan het verhaal. Tom Marien vertelt afgewogen en prettig volwassen hoe een kleine uil valt in een rimpelloze, door de maan beschenen vijver. Hij moet de maanvis vangen om zijn vader te mogen opvolgen als de nieuwe leider van de groep, of het woud. Drie kansen heeft hij. De eerste is mis en ook de tweede gaat verloren….

Als ik het boek aan mijn dochter van zeven voorlees, valt op dat het verhaal best moeilijk is, maar ook spannend. De grillige vormen van de nachtlucht houden de aandacht er sowieso goed bij. Mijn dochter begrijpt goed wat er gebeurt, hoewel het verhaal soms wat mystiek en ongrijpbaar is. De woordkeuze is niet makkelijk, maar door de herhaling blijft ze alles goed volgen en kijkt ze naar alle dierensilhouetten die overal verstopt zijn in de tekeningen. De kleine woordgrapjes als 'Buil. Buil.' en 'Volle muil!' ontgaan haar, volgens mij, maar het geheimzinnige zakje met uilenplaatjes aan het eind maakt alles goed.

Hoe het afloopt? Ja, dat moet je zelf maar lezen in ‘Volle muil’. Donker, dreigend, diklijnig. Het boek dat geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar - maar ook leuk om voor te lezen aan de allerkleinsten - is uitgegeven door Loopvis, vormgegeven door Jelle Post en duurzaam gedrukt door Tienkamp in Groningen, dit alles met een duidelijke liefde voor boeken.

En uilen.

Gijs van der Hammen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.