VogelCrystal Chan

Terug naar lijst
 

Vogel

Titel: Vogel
Auteur: Crystal Chan
Uitgeverij: Kluitman, 2014
ISBN: 978 90 206 2982 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Een schitterende dubbelster

Wie waren die mensen? Waar was al die blijdschap gebleven, waar gaat blijdschap naartoe als hij je familie verlaat? […] En als blijdschap niet zomaar verdwijnt, waarom is er dan niets voor mij overgebleven?

Dit vraagt Jade zich af als ze foto’s van vroeger bekijkt. Foto’s waarop haar familie vrolijk is. Jade, de ik-persoon, is twaalf jaar, geboren op de dag dat haar vijfjarige broer John verongelukte. Haar broer werd altijd Vogel genoemd door hun opa. Vogel stierf doordat hij van de rotsen sprong: hij wilde vliegen. Voor Jade zijn diezelfde rotsen juist een plaats waar ze rust vindt, hoewel ze er van haar ouders niet mag komen.

Jades moeder is een verdrietige, kille vrouw. Haar vader is erg bijgelovig. En haar opa? Die is treurig en boos. Sinds Vogels dood heeft hij niet meer gepraat. Geen woord. Jades vader en opa geloven in duppy’s: Jamaicaanse spoken die problemen veroorzaken, zoals Vogels dood. Ze doen er alles aan om de duppy’s buiten de deur te houden, bijvoorbeeld door rijst te strooien:

‘Als duppy’s rondom het huis rijst zien liggen, moeten ze ieder korreltje tellen voor ze naar binnen kunnen. […] Ze kunnen maar tot negen tellen, daarna raken ze in de war en moeten ze weer helemaal opnieuw beginnen.’

Jade sluit vriendschap met een jongen die John heet, net als haar broer. Later wil Jade geoloog worden. Ze wroet graag in de aarde en houdt van stenen en bomen. Om de beurt vertellen Jade en John elkaar dingen over geologie of over de ruimte, want John wil astronaut worden. Hij legt haar uit wat dubbelsterren zijn: twee sterren die zo dicht om elkaar heen draaien dat ze soms zelfs deeltjes van elkaar overnemen. Dit vergelijkt hij met Jade en haar overleden broer:

‘Zo is het ook met jou en Vogel. Hij is een deel van jou en jij bent een deel van hem, waar hij ook is.’

Klinkt schitterend, toch, zo’n dubbelster? Net zo schitterend als ‘Vogel’ is. Het is een bijzonder mooi boek, met veel aandacht voor gevoelens en gedachten. Crystal Chans mooie taalgebruik past hier helemaal bij. Sommige zinnen lijken net kleine gedichtjes: ‘Woorden hangen in de lucht, onuitgesproken, en als ze dan zien dat ze niet gebruikt worden, verschrompelen en sterven ze.’

Het is een ontroerend verhaal, op sommige momenten zelfs een beetje pijnlijk. Jade leeft in een stille wereld van (over)bescherming, waarin niet gepraat wordt over dingen die ertoe doen en waarin niemand echt in haar geïnteresseerd lijkt. ‘Vogel’ is een boek waarin mensen elkaar aantrekken en afstoten. Het gaat over familie, vriendschap, verlies, rouw en geheimen. Over een kleine leugen met grote impact. En over stilte. Veel stilte.

Als iets wat je dierbaar is van je wordt afgepakt, hebben woorden geen zin.

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.