Voetballen of vechten?Herman van Campenhout

Terug naar lijst
 

Voetballen of vechten?

Titel: Voetballen of vechten?
Auteur: Herman van Campenhout
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok, 2006
ISBN: 978 90 590 8199 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Vriendelijke vijanden

Het is al lang geleden. Zelfs je opa en oma hebben deze oorlog niet meegemaakt. Maar in het spannende boek ‘Voetballen of vechten?’ van Herman van Campenhout komt de Eerste Wereldoorlog weer tot leven. Dat het allemaal echt gebeurd is, maakt dat het boek nog meer tot de verbeelding spreekt. De jongens die zich aan het begin van de oorlog als soldaat aanmeldden, wilden maar al te graag voor hun vaderland vechten. Zo ook Frank Sumption, de hoofdpersoon uit ‘Voetballen of vechten?’. Hij vertrekt in 1914 met zijn Britse kameraden naar de loopgraven in Vlaanderen. Onder barre omstandigheden houden ze de wacht in de drassige, koude kazematten, klaar voor de aanval. Aan de overkant zit de vijand: de ‘Fritzen’, zoals de Duitsers genoemd worden.

Frank en zijn medesoldaten hebben na een half jaar al meer dan genoeg van de onmenselijke, smerige oorlog. Bovendien krijgt de vijand een gezicht, en dat is er niet één van een monster. Tot verbazing van de Engelse soldaten, zijn de Duitsers aan de overkant ook maar jongens net als zij. Die ook liever willen dat het vrede is, zodat ze thuis weer verder kunnen met hun leven. Tijdens de dagen rond Kerstmis, leggen de soldaten aan beide kanten hun wapens neer. In het ‘niemandsland’, de grond tussen de loopgraven van de Engelsen en de Duitsers in, wordt samen gegeten, gedronken en gelachen. De jongens besluiten zelfs te gaan voetballen!

Frank, die er in zijn eigen groep niet echt bij hoort, vindt in de Duitse Johannes een echte vriend zoals hij er altijd al één wilde hebben. Na een paar dagen leven alsof het vrede is, vinden de officieren het welletjes: oorlog is er niet om vriendschap te sluiten. Niemand mag meer op het niemandsland komen. Frank en een paar anderen trekken zich er niets van aan, maar die ongehoorzaamheid wordt bruut afgestraft.

Het is wel handig als je al wat meer weet over de Eerste Wereldoorlog, dan kun je het verhaal beter plaatsen. Maar Van Campenhout heeft ‘Voetballen of vechten?’ zo geschreven, dat je ook zonder achtergrondinformatie meegesleept wordt door de tragische, maar soms ook bijzondere belevenissen aan het front. Wel gebruikt hij daarbij woorden uit het leger die je niet dagelijks tegenkomt. Dan is het wel handig als je tijdens de geschiedenisles een beetje hebt opgelet.

Frank kan niet meer tegen de zinloosheid van de oorlog waarin hij moet vechten. Hij besluit te vluchten, terwijl hij weet dat op het in de steek laten van je kameraden de doodstraf staat. Als hij voor de rechter moet verschijnen, hangt hem het onvermijdelijke vonnis boven het hoofd. Alleen een wonder kan hem nu nog redden…

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.