Voetballen in de hemelAnke Kranendonk

Terug naar lijst
 

Voetballen in de hemel

Titel: Voetballen in de hemel
Auteur: Anke Kranendonk
Uitgeverij: Lemniscaat, 2013
ISBN: 978 90 477 0541 3
Illustraties: Peter-Paul Rauwerda

Terug naar lijst

Dag oom Levy

‘Oom Koffieboon!’
‘Neef Wentelteef!’


Kiet heeft de leukste en stoerste oom die bestaat. Oom Levy reist de hele wereld over. Nu is hij weer in Brazilië geweest; het land waar heel goede voetballers vandaan komen. Geen wonder dat oom Levy ook goed kan voetballen. Hij leert Kiet zelfs keepen.
Dan hoort Kiet dat oom Levy ziek is. Hij heeft kanker. Dat betekent dat er een gezwel in zijn buik zit en dat de dokter het eruit moet halen. Maar na die operatie is oom Levy niet zomaar beter. Hij is steeds moe, zijn haar valt uit, hij is hartstikke mager en hij kan niet meer voetballen met Kiet.

Oom Levy schudt zijn hoofd. ‘Ik moet nog wel een beetje opkrabbelen van de chemokuur. Ik hoop dat dat snel gebeurt, want over twee weken moet ik weer het ziekenhuis in.
‘Waarom nou weer?’
‘Voor de volgende kuur.’
‘Pff,’ zucht Kiet. ‘Wat een gedoe. Hadden ze dat niet in één keer kunnen doen?’
‘Nee,’ antwoordt Levy.


Wat is het moeilijk om een zieke oom te hebben! Kiet wil zo graag dat Levy met hem voetbalt. Hij is een beetje bang van een oom die zo wit en mager is geworden. Oom Levy mag niet dood gaan; hij moet nog over alle zeeën varen en hij moet Kiets nieuwe zusje nog zien!

Twintig jaar geleden schreef Anke Kranendonk haar eerste kinderboek. Het heette ‘Van huilen krijg je dorst’ en het ging over een jongen met een zieke oom. Omdat dit boek na zoveel jaar verouderd was, heeft Anke het hele verhaal opnieuw opgeschreven. ‘Voetballen in de hemel’ is een wat ander boek geworden. In twintig jaar tijd zijn volwassenen en kinderen anders met elkaar gaan praten. De ouders van Kiet – én oom Levy – vertellen nu gewoon wat er aan de hand is en proberen Kiet zo goed mogelijk uit te leggen wat kanker eigenlijk is. Ook als duidelijk is dat oom Levy niet meer beter wordt, verzwijgen ze niets. Kiet moet er verschrikkelijk van huilen. En ook nu krijgt hij een glas water van zijn moeder. Want van huilen krijg je dorst.

‘Voetballen in de hemel’ heeft prachtige gekleurde plaatjes. Ze zijn gemaakt door Peter-Paul Rauwerda. Hij tekent de leuke dingen uit Kiets leven, maar ook de nare. Je begrijpt precies hoe Kiet zich voelt als je kijkt naar het plaatje op bladzijde 127: het stortregent, aan de muur hangt een schilderij met een zinkend schip en zelfs de strepen op Kiets voetbalshirt golven alle kanten op.

‘Voetballen in de hemel’ is een verdrietig, maar geen akelig boek. Afscheid nemen van iemand van wie je houdt, is natuurlijk moeilijk, maar Kiet ontdekt dat fijne dingen ook gewoon doorgaan.

Dag Levy, denkt hij.

Lidewij.

Lijkt dit je een mooi boek? Lees dan ook de recensie van ‘Een vader voor altijd’ van Dolf Verroen.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.