Vlo en StiekelPieter Koolwijk

Terug naar lijst
 

Vlo en Stiekel

Titel: Vlo en Stiekel
Auteur: Pieter Koolwijk
Uitgeverij: Lemniscaat, 2011
ISBN: 9789047704324
Illustraties: Linda Faas

Terug naar lijst

Nooit meer bang

Heb je ooit van voodoo gehoord? Floris niet. Totdat hij terecht komt in een vreemd avontuur waarin alles mogelijk lijkt. Ook dat hij niet meer bang hoeft te zijn voor de jongens die hem pesten.

Floris is niet groot, en dat stoort sommige jongens in zijn klas. Vooral Arjan en zijn twee vrienden hebben het op Floris gemunt. Elke ochtend op weg naar school pakken ze hem beet. Floris kan zich helemaal niet verdedigen tegen het schoppen en slaan van de jongens. Zo raar is dat niet, of heb jij misschien ooit geprobeerd tegen drie tegelijk te vechten? Dan komt er een nieuw meisje in de klas, Stiekel. Ze is nog veel kleiner dan Floris, maar helemaal niet bang. In tegendeel: Stiekel is superfel. Ze durft alles. ‘Ze was vreemd op een leuke manier’, vindt Floris. Dat alleen al maakt veel verschil voor hem. Daarna gebeurt er nog veel meer wat Floris nooit vooraf had kunnen bedenken.

De schrijver Pieter Koolwijk en de kunstenares Linde Faas nemen je mee op een bloedstollende speurtocht naar boze krachten. Maar ‘Vlo en Stiekel’ gaat ook over vriendschap en durf. En over goed kijken.

‘Als jij je ogen gebruikt om te kijken, dan zie je alles echt. Je ziet de prachtige kleuren van de regenboog en je hebt oog voor de eenhoorn die verderop in het bos wandelt. En je ziet meteen dat ik geen stenen beeldje ben. Maar kijk je met je gedachten, dan vul je zelf dingen in. Toen je mij zag staan, vulden jouw gedachten in dat ik een beeldje was. Op die manier klopte alles weer in je hoofd. Mensenhoofden houden er niet van als iets niet klopt.’

Dat zegt Stiekels vader, de kleinste man die Floris ooit heeft gezien. Floris begrijpt hem niet helemaal. Hij twijfelt zelfs of hij echt is. Kan een vader klein als een kabouter wel bestaan? Bestaat alles wat je ziet? Of zie je niet alles wat bestaat, als je ‘met je gedachten kijkt’? ‘Vlo en Stiekel’ is vol verrassingen. Soms lijkt het alsof de schrijver ook zelf een beetje verrast wordt door het verhaal, want hij wil heel veel uitleggen. Ook schrijft hij soms dingen op een ingewikkelde manier en gebruikt hij heel veel uitroeptekens. Dat houdt de vaart van het verhaal tegen.

Maar toch wil je verder lezen, want Stiekel heeft vast nog een paar trucs en grapjes om alle pestkoppen mee te plagen. Je leest ook, om erachter te komen hoe Floris het kwade plan van Arjan weet te ontkrachten. En je leest vanwege de vrolijke tekeningen die fel en sprankelend zijn, net als Stiekel. Dat heeft Linde Faas goed gezien. O ja, en de Vlo uit de titel, wie denk je dat dat is?

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.