Vliegensvlugge vliegMichael Rosen

Terug naar lijst
 

Vliegensvlugge vlieg

Titel: Vliegensvlugge vlieg
Auteur: Michael Rosen
Uitgeverij: Lemniscaat, 2010
ISBN: 978 90 477 0274 0
Illustraties: Kevin Waldron

Terug naar lijst

Van dierenpoot naar dierenkont

‘Vliegensvlugge vlieg’ van schrijver Michael Rosen en illustrator Kevin Waldron gaat over een doodgewone vlieg die zomaar wat in het rond vliegt. Saai? Nee! Want wat een vlieg toch allemaal kan meemaken! Lees maar:

Kijk eens wie daar vliegt, het is Vliegensvlugge Vlieg! Vliegensvlugge Vlieg zoemt wat in het rond en ziet een grote grijze kont.

Zo’n tekst is natuurlijk altijd een succes, vooral bij jonge kinderen. ‘Oooooh, kont?!!’ zullen ze giechelen (of heel hard roepen) – en jij misschien ook wel. Jammer dat je die grote grijze olifantenkont niet te zien krijgt. Maar dat haal je wel in bij het nijlpaard en de tijger.

Die wilde dieren stellen het bezoek van Vliegensvlugge Vlieg helemaal niet op prijs en willen hem het liefst platslaan. Maar Vlieg vliegt gewoon naar een ander plekje op het dier. Boos dat die dieren dan worden! Voor je het weet, zit je middenin een grom-stamp-boink-gevecht. Dat klinkt ernstig, met al die rare en harde geluiden… Het gevecht is zelfs zo groot dat je daar de pagina’s kunt uitklappen. Wat een spektakel. En wat denk je, wie wint er?

‘Vliegensvlugge Vlieg’ valt op door de uitbundige schilderingen met pentekeningen. Ook het papier valt op, want dat is grijs, waardoor het er ouderwets bijzonder uitziet. Het boek is terecht opgenomen in de Prentenboek Top Tien.

Heb je genoeg van konten maar nog niet van wilde dieren? Dan zul je vast genieten van ‘Van wie zijn die poten?’ van Stéphane Frattini. Daarin zie je telkens een dierenpoot. Kun jij raden bij welk dier die poot hoort? Ja? Kijk dan achter de flap. Klopt het? Sommige poten raad je zo, zoals de olifantenpoot. Maar aan een gekko of een witlipboomkikker denk je vast niet zo snel.

Achter de grote flappen kun je meer lezen over het dier. Door de gekke letters ziet het er wat onrustig maar ook feestelijk uit. Over de ijsbeer staat er bijvoorbeeld:

Zwemmen is een koud kunstje met deze brede poten die op sneeuwschoenen lijken. Kris! Kras! Zijn nagels klauwen zich in het ijs als hij over een ijsschots klimt. Een zachte, dikke vacht beschermt de poten van de ijsbeer tegen de kou, maar één uithaal ermee naar een zeehond kan al dodelijk zijn.

Als je een echte dierenfan bent, dan weet je dit natuurlijk al. Maar dan nog is het leuk om in het boek naar de mooie foto’s te kijken.

‘Vliegensvlugge Vlieg’ en ‘Van wie zijn die poten’ zijn twee heel verschillende boeken. Het een is een verhaal, het ander een informatief boek. Het een staat vol met tekeningen, het ander vol met foto’s. Maar in beide boeken zie je lekker veel dierendetails. En allebei zijn ze prachtig!

Jennifer.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.