Vliegen tot de hemelMichael De Cock

Terug naar lijst
 

Vliegen tot de hemel

Titel: Vliegen tot de hemel
Auteur: Michael De Cock
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok, 2010
ISBN: 9789059083318
Illustraties: Gerda Dendooven

Terug naar lijst

Monsters bestaan niet…toch?

Griek-se My-tho-lo-gie. Wat is dat nu weer? Kún je je afvragen. Het antwoord: Griekse Mythologie is een verzameling hele oude verhalen die vertellen hoe mensen vroeger dachten dat alles op aarde is ontstaan. Ze gaan vaak over goden en mensen of over mensen en dieren. Michael de Cock maakt in ‘Vliegen tot de hemel’ deze moeilijke verhalen ook voor kinderen leuk om te lezen. Hij herschrijft in dit boek twee verhalen uit ‘De metamorfosen’ van Ovidius. In beide verhalen wordt de strijd aangegaan met een afschuwelijk monster: de Minotaurus.

Hij heeft het lijf van een mens, maar de kop en de staart van een stier. Hij is zo lelijk… Zijn neusgaten staan wijd open, zijn ogen liggen diep in hun kassen en uit zijn muil komt alleen maar laag gegrom.

Icarus gaat met zijn vader Daedalus op verzoek van Koning Minos naar Kreta. Daar moeten ze een kooi bouwen waar de Minotaurus nóóit meer uit kan komen. Daedalus bouwt een labyrint om de Minotaurus heen; ze hebben ‘m gevangen! Omdat Daedalus de enige is die het geheim van het labyrint kent mogen Icarus en zijn vader niet naar huis gaan van Koning Minos. Om te vluchten maken ze vleugels zodat ze net zo kunnen vliegen als vogels tot aan de hemel. Dát moeten ze nou juist net niet doen…

Het tweede verhaal gaat over Theseus. Hij is het er niet mee eens dat Koning Minos elke negen jaar zeven jonge mannen door de Minotaurus laat opeten. Met een zwaard wil hij de Minotaurus gaan vermoorden. Helemaal alleen gaat Theseus op pad. Zou het hem lukken?

In mythologische boeken staan vaak lange en gedetailleerde verhalen. Het is knap hoe Michael de Cock deze heeft omgetoverd tot kortere en begrijpelijke verhalen. En toch heb je niet het idee dat je iets mist. Dit komt doordat de schrijver door de twee verhalen kleine mythen heeft verweven: ‘De boom was vroeger een jongen geweest. Hij had zoveel verdriet dat hij in een treurende boom veranderde’. Hierna volgt een korte vertelling waardoor ‘Vliegen tot de hemel’ je een ‘vol’ gevoel geeft. Michael de Cock heeft ook niet geprobeerd de minder leuke kanten van mythologische verhalen te verbergen. Het is een mooie inschatting dat kinderen, zelfs als het even tegenzit, het leven best aankunnen.

Michael de Cock is voor ‘Vliegen tot de hemel’ bekroond met een Zilveren Griffel 2011. Andere mythologische boeken die hij geschreven heeft zijn ‘Diep in het woud’ en ‘De lange weg naar huis’. Zij zijn alle drie geïllustreerd door Gerda Dendooven met haar herkenbare tekeningen van granietpotlood, verf of stiften. Én ze hebben alle drie een cd met een hoorspel erbij, uitgevoerd door het Brussels Jazz Orchestra. Ogen dicht dus en oren open.

Carol.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.