Vlieg!Marco Kunst

Terug naar lijst
 

Vlieg!

Titel: Vlieg!
Auteur: Marco Kunst
Uitgeverij: Lemniscaat, 2013
ISBN: 978 90 477 0532 1
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Een tetraëdrische doosvlieger

Muis. Maas. Mees. Iedereen noemt Marius anders. Alleen opa zegt gewoon Marius. ‘Namen zijn belangrijk’, zegt hij dan. Mensen geven alles namen. Een paar sterren worden een ram of een steenbok, terwijl ze eigenlijk heel ver uit elkaar staan.

Opa woont in de duinen bij zee. Samen met Vos, zijn hond. Aan zee gebeuren bijzondere dingen. Daar kun je nu nog onbekende diersoorten ontdekken, of fossielen. En opeens kan het gaan stormen. Of misten. In de mist kan de rest van de wereld vergaan zonder dat jij het merkt. Het strand is maar een vreemde plek.

Marius gaat vaak naar opa. Samen redden ze meeuwen. Kijken sterren. En bouwen een vlieger. Een tetraëdrische doosvlieger. Weet jij hoe dat eruit ziet? Van opa mag Marius dingen doen die van papa niet mogen. Papa is piloot en vliegt op Kaapstad. Hij is of weg of moe.

Als Marius naar opa toegaat loopt hij langs Vreugdendal. Het gekkenhuis. Hij vindt de mensen die daar wonen eng. Pieter, zijn broer, zegt dat ze daar onder de pillen zitten. Maar wat betekent dat: ‘Onder de pillen zitten?’ En wanneer ben je eigenlijk gek? Marius vindt het maar ingewikkeld. Bij Pieter in de klas zat een jongen die naar het gekkenhuis ging. Vogelpoep noemde iedereen hem. Niemand wist waarom.

Marco Kunst is schrijver en filosoof. Filosofen vinden het leuk om hele moeilijke vragen te stellen en daar dan lang over na te denken. Marius in het boek denkt ook veel na. Over meteoren, opa en vuile sneeuwballen. Hij merkt dat alles vreemd wordt als je een woord 100 keer achter elkaar zegt of heel lang naar iemand kijkt. Ook vindt Marius alles een wonder. Mama snapt dat niet. Opa wel.

Vier seizoenen lang denken, dromen en leven we met Marius mee. Dat is fijn als je chocomel drinkt met opa. Of met Pieter een fort bouwt tegen de golven. Soms is het eng als gekken tegen je praten. En stom als je broer pubert of papa boos is. Verdrietig ook, als opa ziek wordt en uiteindelijk toch weer fijn.

Marco Kunst schrijft helder en vrolijk. Zijn boek leest als een golf; het tilt je op, neemt je mee en laat je een stuk verder net iets anders achter. Door soms, tussen de regels door, filosofische vragen te stellen, daagt de schrijver je uit om na te denken. De problemen en angsten waar Marius mee worstelt zijn heel herkenbaar. En dat is fijn om te lezen. Dat iemand anders ook moeite heeft met dingen die jij moeilijk vindt.

‘Vlieg!’ is een boek voor jou als je van strand, opa’s, astronauten of nadenken houdt.

Vliegerkoorts iemand?


Gijs.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.