VlamFloortje Zwigtman

Terug naar lijst
 

Vlam

Titel: Vlam
Auteur: Floortje Zwigtman
Uitgeverij: Moon, 2014
ISBN: 978 90 488 2059 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Rebelleren in een dictatuur

Hoe zou het zijn om op vakantie te gaan in een land dat door een dictator bestuurd wordt? Het lijkt je niks? Vul die visumaanvraag voor Chimeria dan maar niet in. Dit formulier staat op de eerste bladzijde van ‘Vlam’ en toont aan dat een vakantie naar dit land volledig voor je geregisseerd wordt. Je moet rekening houden met het feit dat je een gids krijgt toegewezen, je mag geen buitenlandse boeken of kranten meebrengen en moet gebruik maken van de vaste telefoonlijn in je hotel. Het is duidelijk: in Chimeria is dictator Dux Tron de baas!

Roxane Tron is de jongste dochter van de dictator. Ze keert voor het eerst sinds 25 jaar terug naar haar geboorteland. Haar ouders leven niet meer, ze lijken te zijn omgebracht. In Chimeria is inmiddels veel veranderd. Roxane kijkt terug naar 1986, het jaar waarin ze naar de universiteit ging en probeerde haar vleugels uit te slaan. Dat viel niet mee: ze werd in die tijd de hele dag bewaakt door haar lijfwacht Cookie en de andere studenten bleven angstvallig uit haar buurt.

‘Cookie!’ Roxane spuugde de naam, die belachelijke naam uit, zoals ze de afgelopen week al vaak had willen doen. […]
‘Heb je al geprobeerd haar kwijt te raken?’ vroeg Anna.
‘Geen kans! M’n vader heeft haar blijkbaar de opdracht gegeven me dag en nacht in de gaten te houden of ze verliest d’r baan. Nou, ze
wil die baan!’

En toch werd Roxane verliefd. Op Christian, de rebel, muzikant en striptekenaar. Christian viel ook voor Roxane, al besefte hij wat voor ellende hij zich op de hals haalde als hij een relatie zou krijgen met de dochter van de dictator. De band waar Christian in speelde, werd door de ouders van Roxane al snel ingezet als propagandamiddel om jongeren te bereiken. Te laat ontdekte Christian in wat voor onmogelijke positie hij zich toch nog had laten manoeuvreren.

Floortje Zwigtman neemt je bijna 500 broeierige bladzijden lang mee naar Chimeria. En dan is ‘Vlam’ pas het eerste deel van een trilogie!
Het gekke is dat het boek niet goed op stoom komt. Naast Roxane kent ‘Vlam’ nog enkele andere hoofdpersonen en heel veel bijfiguren. Bovendien switcht het verhaal steeds tussen 1985/1986 en 2012. Het lijkt erop dat de schrijfster in ‘Vlam’ alleen pas de hoofdlijnen heeft uitgezet; alsof het een soort introductie op het werkelijke verhaal is, dat pas in deel twee echt van start gaat.

Er zitten prachtige scènes in ‘Vlam’, want Zwigtman kan schitterend en meeslepend schrijven. Een echte spanningsboog ontbreekt: een aantal heel mooie hoofdstukken vormen nog geen samenhangend boek. Hopelijk komt dat in het volgende deel in orde, want eerlijk is eerlijk: na 500 bladzijden ‘Vlam’ kun je bijna niet wachten op een vervolg!

Lidewij.

Wil je een heel ander boek van Floortje Zwigtman proberen? Lees dan de recensie van ‘Schijnbewegingen’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.