Virenzo en ikMireille Geus

Terug naar lijst
 

Virenzo en ik

Titel: Virenzo en ik
Auteur: Mireille Geus
Uitgeverij: Lemniscaat, 2003
ISBN: 9789056374877
Illustraties:

Terug naar lijst

Vrienden voor altijd?
 

Beste vrienden zijn ze, Jan en Virenzo. En dus doen ze wat vrienden doen. Ze fietsen met elkaar naar school. Ze varen in dezelfde boot bij de zeilclub waar ze allebei lid van zijn. Virenzo doet voor Jan wat hij niet durft. Jan spaart voor een rode pet voor Virenzo, omdat hij die niet kan betalen. Want dan hebben ze allebei dezelfde. En natuurlijk fietst Virenzo mee langs het huis van Lisa, omdat Jan verliefd op haar is. Virenzo en Jan. Ze zijn net zo onafscheidelijk als Jan en zijn knalrode pet, ook al zijn ze heel verschillend. Over hun vriendschap gaat 'Virenzo en ik', het eerste boek van Mireille Geus.

'Wat is er, man?' vraagt Virenzo. 'Niks,' zegt Jan. Hij staat op en steekt zijn handen diep in de zakken van zijn broek. Hij loopt twee passen naar links, draait zich op zijn hakken om en doet twee stappen naar rechts. Dat gaat een hele tijd zo door. Opeens blijft hij staan en zegt: 'Je bent mijn beste vriend.' Hij zegt het met een stem waar een krekel in woont, een kraakje. Virenzo weet niet wat hij moet zeggen. Natuurlijk zijn ze beste vrienden. Dat weet iedereen.'

Dit boek gaat niet over spannende avonturen. Er komen geen streken in voor. Dat hoeft ook niet. De kracht van het boek zit juist in de kleine, alledaagse momenten. Op die momenten kijk je als lezer soms door de ogen van Virenzo, en soms door die van Jan. Zo lijken het twee aparte verhalen, maar ze zijn niet los van elkaar te zien. Vooral in het begin zijn er stukjes die elkaar overlappen. Maar storend is dat niet: Jan en Virenzo beleven het allebei heel anders.

Door deze manier van schrijven, weet de lezer meer dan de hoofdpersonen van elkaar weten. Zo lees je dat Virenzo het niet altijd makkelijk heeft thuis en hoe onzeker Jan zich voelt wanneer hij een beurt krijgt in de klas. Doordat schrijfster Geus ook over de levens van de twee vrienden schrijft wanneer ze niet bij elkaar zijn, krijg je een completer beeld. Ze doet dit bovendien op zo'n indringende manier, dat je echt geraakt wordt door wat Jan en Virenzo meemaken. Dat gevoel wordt alleen maar sterker naarmate de spanning in het boek oploopt.

Op een dag, nadat ze ruzie hebben gehad, zeilen Virenzo en Jan niet in dezelfde boot. Op het moment dat de boot van Virenzo omslaat, wil je niets liever dan dat de verhalen van Jan en Virenzo weer samenkomen. Of in het oor van Virenzo fluisteren dat Jan niet boos meer is. En in Jans oor dat wat Virenzo betreft de ruzie allang is bijgelegd. Maar de verhalen blijven gescheiden. Voor altijd?

Juulke.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.