Vijf draken verslagen Ted van Lieshout

Terug naar lijst
 

 Vijf draken verslagen

Titel: Vijf draken verslagen
Auteur: Ted van Lieshout
Uitgeverij: Querido, 2011
ISBN: 978 90 451 1231 2
Illustraties: 25 verschillende illustratoren

Terug naar lijst

Vijf draken en 146 gedichten in één boek

Wat zeg je dáár nou? Gedichten zijn saai? Poëzie lezen is moeilijk? Welnee! Het is alleen wat anders dan een gewoon verhaal lezen. Gedichten zijn vaak gewoon kleine verhaaltjes, maar dan net wat anders opgeschreven. Soms zijn gedichten om te lachen, soms moet je er wat langer over nadenken. Soms heeft de dichter iets zo opgeschreven dat het lijkt of hij niet-bestaande of verkeerde woorden heeft gebruikt. Maar juist omdat het een gedicht is, zijn het tóch de goede woorden. Zo bedacht Annemarie van den Brink het woord fantasoferen. Dat is diep nadenken over dingen en er van alles bij verzinnen zodat het net echt lijkt. Koos Meinderts verzon monkelglop, maar wat het betekent, dat weet hij niet. Zie je wel? Het is helemaal niet erg als je niet alles snapt van een gedicht.

Den Ham

Van het kasteel alleen de toren,
gevochten wordt er niet vandaag.
Geen ridder geeft zijn paard de sporen
langs de spoorlijn naar Den Haag.

Er hangt geen meisje uit de toren
dat in nood om hulp vraagt.
En zo gaat de held in mij verloren

in de sneltrein naar Den Haag.

Begrijp je dit gedicht een beetje? Misschien snap je het beter als je weet dat er bij het dorp Vleuten vroeger een kasteel stond dat Den Ham heette. Dat kasteel is allang afgebroken, alleen de toren staat er nog. Je kunt ‘m zien als je in de trein naar Den Haag zit. Dit gedicht over de toren van Den Ham is van Koos Meinderts. Het staat in de bundel ‘Vijf draken verslagen’; een poëziespektakel met 146 gedichten en 45 tekeningen.

Vijf draken verslagen’ is geen gewone dichtbundel, maar een echt spektakel. Ted van Lieshout vroeg aan 78 dichters of ze een gedicht over helden wilden schrijven voor deze bundel. Bovendien hebben maarliefst 25 tekenaars het boek geïllustreerd. Als je nu denkt dat er in ‘Vijf draken verslagen’ alleen gedichten en tekeningen in staan, dan heb je het mis. Ted van Lieshout vroeg ook nog van alles aan de dichters. Hoe begin je bijvoorbeeld een gedicht? “Je hoort in de tram een wonderlijke zin,” zegt Jos van Hest. En wanneer is het gedicht klaar? “Als ik merk dat het slechter wordt als ik er nog iets aan verander,” antwoordt Bette Westera.

Kwijt

Hoe kwijt kan iets zijn
wanneer ik het met dichte ogen
nog steeds kan zien?

Jaap Robben

Zie je? Hier kun je best een poosje over nadenken. Of over fantasoferen, zoveel als je wilt. “Van belang is wat een lezer in een gedicht ziet staan,” constateert Daniël Billiet. “Soms is dat precies hetzelfde als wat de dichter ziet en soms is het iets heel anders. Maar de lezer heeft altijd gelijk.

Lidewij.
Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.