VictorCatharina Valckx

Terug naar lijst
 

Victor

Titel: Victor
Auteur: Catharina Valckx
Uitgeverij: Gottmer, 2016
ISBN: 978 90 257 6527 9
Illustraties: Nicolas Hubesch

Terug naar lijst

Pluk de dag

Sommige dagen maak je niets bijzonders mee, andere dagen zijn zo speciaal dat je aan iedereen zou willen vertellen wat je hebt meegemaakt.

‘Victor’ gaat over verschillende dagen die kat Victor meemaakt. Het boek bevat zes verhalen die diverse soorten dagen uit het leven van Victor beschrijven. Aan de titels van de verhalen kun je al een beetje zien wat voor soort dag Victor heeft meegemaakt: ‘Een hele rare dag’, ‘Een regendag’, ‘Een dag zonder stroom’, ‘Een stomme dag (die nog best goed afliep)’, ‘Een veel minder interessante dag’, ‘Een bijna perfecte dag’.

Zo gaat het eerste verhaal over een hele rare dag. Op die dag loopt Victor op straat wanneer er ineens een vis in de lucht zwemt. De vis volgt Victor wanneer hij melk gaat kopen bij de winkel van Gloria de koe. Zij vindt dat de vis ook een beetje melk moet proeven. Dat doet de vis, maar daar wordt hij misselijk van. Daarna komt Jopie de pony de winkel binnen. Met hem is ook iets vreemds aan de hand: ‘Jongens, het is heel raar, zei hij. Ik kan alleen nog maar achteruit lopen’. Wanneer Jopie en Victor de vis terugbrengen naar het water, worden ze uitgenodigd ook het water in te gaan. Daar kunnen ze gewoon ademen zonder te stikken. Dat is raar!

De tekst van Catharina Valckx kun je makkelijk lezen omdat er geen moeilijke woorden in voorkomen. Wel staan er mooie zinnen in de verhalen waar je een beetje over na kan denken. Deze zinnen zijn soms filosofisch waardoor je even stil gaat staan bij wat er nu eigenlijk gezegd wordt: ‘Als alle dagen raar waren, dan waren ze niet raar meer’. En dan klopt natuurlijk. Ook worden er grappige woorden gebruikt zoals: ‘Foetsie’ of ‘Apezuur’. Daarnaast is het bijzonder dat er uitdrukkingen worden gebruikt die je niet vaak in kinderboeken tegenkomt omdat ze vooral door volwassenen gezegd worden: ‘Ik heb toch zó de pest aan kanaries’.

De tekeningen van Nicolas Hubesch doen je denken aan een stripverhaal. Dat komt door de snelle manier waarop de tekeningen zijn gemaakt. Je ziet een beetje een bibberige lijn waarmee eenvoudige vormen zijn getekend. Daarna zijn de tekeningen ingekleurd. De kleuren die zijn gebruikt zijn niet heel helder waardoor de tekeningen er een beetje grauw uitzien. Maar dat past ook wel bij de stad waar de verhalen zich afspelen. Daarnaast zijn de tekeningen grappig. Dat komt omdat er alleen maar dieren in het verhaal voorkomen die mensendingen doen.

‘Victor’ is een bijzonder verhalenboek met tekeningen die zo groot zijn dat ze de hele bladzijde vullen. De verhalen zijn grappig en laten je af en toe nadenken over de verschillende soorten dagen die je mee kan maken.

Ingrid vd H.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.