Ik ben Krik, Krik ben ikHanna Kraan

Terug naar lijst
 

Ik ben Krik, Krik ben ik

Titel: Ik ben Krik, Krik ben ik
Auteur: Hanna Kraan
Uitgeverij: Lemniscaat, 2011
ISBN: 978 90 477 0387 7
Illustraties: Mies van Hout

Terug naar lijst

Een eekhoorn in je achtertuin

‘Een walnoot is geen hazelnoot
een eik is geen kastanje
een beukennootje is niet groot
en rood is niet oranje’

Hoor je dat? Dit is een echt Krikliedje. Krik is een eekhoorn. Nadat zijn boom in het bos is omgezaagd, vindt hij een nieuw huisje in de tuin waar ook Melle de Merel en Domper de Pad wonen. Melle zingt het liefst de hele dag en Domper moppert graag, al meent hij het vaak niet zo. De drie dieren zijn niet alleen buren, maar ook elkaars vriendjes. De tuin is van hen, want zij wonen er, maar het huis bij de tuin is van mensen. Een familie, met twee kinderen:

‘Petje en Staartje,’ knikte Melle.
‘Heten ze zo?’
‘Zo noem ik ze. Petje heeft vaak een petje op en Staartje heeft een paardenstaart.’

‘Die dus. En een meneer.’
‘Dat is geen meneer,’ zei Melle gewichtig. ‘Dat is een keizer.’
‘Echt waar? Hoe weet je dat?’
‘Staat op de voordeur. Op een bordje. M. Keizer, staat er.’
‘Wat betekent die M?’

‘Weet ik veel. Machtige Keizer, misschien.’
Krik keek naar het huis. ‘Raar. Een keizer woont toch in een paleis?’

Zo gebeurt er wel vaker iets wat de dieren niet begrijpen. Waarom hangen die mensen zomaar gekleurde papiertjes in de kamer? Melle snapt het wel: ‘Dat zijn slingers. Dan is er iemand jarig.’ Maar waarom zetten in de winter een boom met lampjes in hun huis? Als je bomen wilt zien, dan loop je toch gewoon naar het bos! Of waarom gaat Petje net de tuin aanharken als Krik zijn Krikspelletje met dennenappels wil spelen? Mensen zijn soms zó raar!

Misschien ken je Krik al. Hanna Kraan schreef drie boeken over deze vrolijke, nieuwsgierige eekhoorn en zijn vrienden: ‘Krik’, ‘Krik, Domper en Melle’ en ‘De tuin van Krik’. Deze drie delen zijn nu gebundeld in één fijn, dik boek. ‘Ik ben Krik, Krik ben ik’ staat bovendien vol mooie gekleurde tekeningen van Mies van Hout. Het pluizige roodbruine eekhoorntje buitelt over bijna alle bladzijden, pad Domper kijkt wat norsig toe en de eigenwijze merel Melle zit op zijn tak te zingen – behalve als hij zijn stem kwijt is, want dan is hij duidelijk de zieligste vogel uit de hele tuin.

Naast Domper en Melle heeft Krik inmiddels nog veel meer vriendjes: de kinderen van de Nederlandse Kinderjury tipten drie Krikboeken voor hun Prijs. Logisch, want de verhaaltjes over Krik zijn vrolijk, grappig en toch niet braaf. En als jij nou geen achtertuin hebt waar een eekhoorn als Krik kan wonen, dan zoek je gewoon een plaatsje in je boekenkast.

Nog één klein Krikliedje, als afsluiter? Goed dan:

‘Ik ben Krik
Krik ben ik
ik ben Krik
Krik… ‘

Lidewij.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.