VertrektijdTruus Matti

Terug naar lijst
 

Vertrektijd

Titel: Vertrektijd
Auteur: Truus Matti
Uitgeverij: Lemniscaat, 2007
ISBN: 978 90 563 7914 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Twee verhalen in één

'DIT IS EEN BOMBRIEF! Als je niet op mijn verjaardag komt, ben je de ROTSTE vader die ik ken en dan hoef ik je al niet eens meer te zien. Natuurlijk had ik je weer NIET moeten geloven toen je plechtig BELOOFDE dat je DIT KEER SPECIAAL voor mijn verjaardag thuis zou komen. (…) En dan nog wat: hier heb je dat suffe verhaal terug. Als het zo moet HOEFT het al niet meer. Ik heb allang geen zin meer in dat hele plan. Het is trouwens nog KINDERACHTIG ook. Pratende dieren. Weet je wel hoe oud ik word? Ik word ELF, niet VIER of zo! Maar hoe moet jij dat ook weten, als je hier NOOIT BENT.’

Woedend is Muis, verdrietig en teleurgesteld, als haar vader Wiek niet op tijd thuis kan zijn voor haar verjaardag. Wiek is muzikant en daardoor vaak en lang van huis. Als hij Muis een brief stuurt om te vertellen dat het niet lukt om op tijd thuis te zijn is ze zó boos dat ze Wiek deze ‘bombrief’ stuurt. Ook haar verjaardagscadeau, het door Wiek geschreven begin van een verhaal dat zij af zou maken, stuurt ze terug.

Toch begint het boek ‘Vertrektijd’ van Truus Matti met het begin van Wieks verhaal. Het gaat over een meisje op een kale vlakte, dat haar naam niet meer weet. Ze weet ook niet meer waar ze vandaan komt of waarheen ze op weg is. Als het opeens heel hard gaat regenen schuilt ze in een hotel dat ze tegenkomt. Daar maakt ze kennis met twee dieren die kunnen praten, een rat en een vos. Er zijn allerlei raadsels voor het meisje om op te lossen. Om te beginnen, wie is ze zelf eigenlijk? En waar komt die pianomuziek die ze steeds hoort vandaan?

Terwijl het ene meisje in het hotel haar weg zoekt, krijgt het andere meisje te maken met groot verdriet. Muis’ vader Wiek komt nooit meer thuis: een ongeluk maakt een einde aan zijn leven. Muis en haar moeder blijven samen achter, verdrietig en in de war.

Als lezer heb je meteen door dat de meisjes uit de verhalen eigenlijk dezelfde zijn, maar weet je niet nog niet wat de verhalen met elkaar te maken hebben. Gaandeweg duiken er steeds meer stukjes van het ene verhaal op in het andere. Daardoor lijkt het lezen van ‘Vertrektijd’ een beetje op puzzelen: hoe meer stukjes op hun plaats liggen, hoe meer je ziet van het grote geheel.

Truus Matti heeft met ‘Vertrektijd’ een indrukwekkend boek geschreven. Het is prachtig opgebouwd, intens verdrietig, maar ook troostend. Een verhaal van grote klasse!

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.