VerschoppelingenSuzanne Wouda

Terug naar lijst
 

Verschoppelingen

Titel: Verschoppelingen
Auteur: Suzanne Wouda
Uitgeverij: Ploegsma, 2012
ISBN: 978 90 216 6999 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Verschoppelingen van de duivel

De groente speelt vandaag verstoppertje, denkt Daniel als hij zijn waterige soep slurpt. In zijn kom drijft één wit schijfje: een stuk knolraap dat niet weg heeft kunnen komen. Hij vist het eruit met zijn lepel. Het is stil aan tafel. Alleen de zachte kraaigeluidjes van Thomas zijn te horen. Saartje doopt met een nors gezicht een stuk oud brood in haar soep, vader kijkt hongerig naar het laatste korstje en moeder haalt haar lepel door de pan. Het bekende schrapende geluid van tin op ijzer klinkt. Leeg.

Amsterdam, 1664. Daniel is pas elf jaar, maar hij leidt geen onbezorgd leven. Hij woont in één van de armste wijken van Amsterdam en moet elke dag de straat op om te zorgen dat zijn familie ’s avonds te eten heeft. Wanneer de pest uitbreekt in de stad, verliezen Daniel en zijn blinde zusje Saartje in korte tijd hun ouders en babybroertje. En alsof dat nog niet erg genoeg is, worden de twee van elkaar gescheiden. Daniel laat het er niet zomaar bij zitten en gaat op zoek naar zijn zusje.

Wekenlang reist hij door steden en dorpen, door weer en wind, maar zijn zusje lijkt wel opgelost in het niets. Gelukkig ontmoet Daniel ook nieuwe vrienden. Eén van hen is de grappenmaker Ciro, een Italiaanse jongen met vlugge handjes. Ciro sluit zich aan bij Daniel en samen volgen ze een nieuw spoor naar Saartje. Daniel en Ciro haastten zich naar Leiden, waar ze voor het laatst gezien zou zijn. Onderweg naar Leiden stuitten de jongens op een bende verschoppelingen onder leiding van een duivelse man.

Daniel ziet meteen dat het geen gewone burgers of boeren zijn. Nee, ze hebben iets… aparts. Iets waardoor hij zou omkijken als hij ze op straat of op een plein zou tegenkomen.

De verschoppelingen laten Daniel en Ciro niet zomaar gaan. Ze worden gevangengenomen en moeten werken voor de bende. De kans dat Daniel Saartje ooit nog zal vinden lijkt kleiner dan ooit…

Verschoppelingen’ is een historisch boek met extraatjes. De schrijfster heeft naast historische gebeurtenissen zoals de pest, ook heel veel verhalen uit de Nederlandse geschiedenis verweven in het verhaal. En voor in het boek is een kaart getekend: hierop kun je de reis van Daniel precies volgen. Zie jij waar Daniel en Ciro elkaar ontmoet hebben?

Suzanne Wouda heeft veel onderzoek gedaan voordat ze begon met schrijven. Ze wilde precies weten hoe Amsterdam was toen de pest uitbrak. Door haar onderzoek is het verhaal heel realistisch en spannend geworden. En weet je wat nou zo leuk is: veel plekken die beschreven worden in ‘Verschoppelingen’ bestaan nog steeds. Je kunt dus een heuse verschoppelingentour maken in Amsterdam!

Mirjam.

Als je van spannende, historische verhalen houdt, lees dan ook eens ‘Piratenbloed’ van Annejoke Smids.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.