VerkochtHans Hagen

Terug naar lijst
 

Verkocht

Titel: Verkocht
Auteur: Hans Hagen
Uitgeverij: Querido, 2007
ISBN: 978 90 451 0560 4
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Kamelenellende
 

‘‘Jij bent onze redding, onze rijkdom, wij hebben geen keus’ Hij wurmde mijn handen los en dwong me één klein stapje te doen. En nog een. ‘Ga nou maar, het moet.’’

De vierjarige Yaqub wordt verkocht voor veel geld aan Asnar. Yaqub vindt het verschrikkelijk, maar hij snapt het wel. Zijn zus Noor moet geopereerd worden en zijn ouders hebben daar echt geen geld voor. Hoe vreselijk Yaqub het ook vindt dat hij niet bij zijn familie kan blijven, de gedachte dat hij Noor helpt, geeft hem moed. En moed heeft hij zeker nodig. Want Yaqub komt terecht in de keiharde wereld van kamelenraces. Daar moet hij leren om als een echte jockey een kameel te berijden. En dat is niet alleen erg moeilijk en pijnlijk,-Yaqub plast bloed en zijn billen zijn ontveld,- maar het is ook erg gevaarlijk. Babu, een ander heel jong kindslaafje, overleeft zo’n kamelenrit niet. En wat zegt Asnar dan: ‘Hebben we dat jong helemaal voor niks hierheen gesleept.

Zoet, zout, zand, stof, zweet, tranen en hout: in 7 hoofdstukken schrijft Hans HagenVerkocht’. Een hartverscheurend verhaal vol ellende, een verhaal over honger, dorst, uitbuiting en verkrachting, opgeschreven in soms bijna poëtische woorden: ‘Laatst zei ze: niet iedereen hoeft vijf keer per dag door de knieën. Ik bid voor ons allemaal en roer ons gebed door het eten.’ Met tekeningen van Philip Hopman die je de beelden geven bij de mooie woorden. De woestijn, de stad, de races: in wat lijkt op een paar snelle lijnen, tekent Philip Hopman de wereld van Asnar en Yaqub.

Verkocht’ gaat ook over de onmacht van arme mensen. Zij beginnen niets tegen de rijke Arabieren die met geld alles regelen. Zo komt Yaqubs vader, vastbesloten om Yaqub mee naar huis te nemen, verslagen uit de hut van Asnar. ‘Hij liep voorover gebogen,alsof hij iets zocht- de woorden misschien om mij te vertellen dat ik niet mee mocht.’ Hij heeft de goede papieren niet, hij kan niet bewijzen dat Yaqub zijn zoon is. Misschien voelde Hans Hagen een soortgelijke onmacht toen hij in Dubai voor het eerst deze kindslaven zag. Hij ontdekte dat kameel racen in sommige landen van het Midden-Oosten een populaire sport is. De kindjockeys worden gekocht of ontvoerd in arme landen in Azië en Afrika. ‘Niet een paar, maar honderden!’ schrijft Hans Hagen in het nawoord. ‘Kindslavernij in zo’n rijk land, voor iedereen zichtbaar – dat zoiets bestond, ik snapte er niks van.’

Nu, één ding blijft. Ook na het lezen van ‘Verkocht’ snap je er niets van. Dat volwassenen kinderen dit aandoen is onbegrijpelijk.

Marjolein.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.