Verkeerde sokkenYoup van 't Hek

Terug naar lijst
 

Verkeerde sokken

Titel: Verkeerde sokken
Auteur: Youp van 't Hek
Uitgeverij: Leopold, 2014
ISBN: 978 90 258 6494 1
Illustraties: Marije Tolman

Terug naar lijst

Anders dan alle anderen

Vind jij het ook leuk om iets te hebben wat niemand anders heeft? Sam wel. Hij heeft iets bedacht wat niemand heeft…

Sam vraagt zich af waarom iedereen altijd dezelfde sokken draagt. Papa heeft zwarte sokken, Anna heeft altijd gele sokken aan. Waarom is dat eigenlijk? Sam vindt het saai : ‘Saai en sloom en suf! Ik wil verkeerde sokken’. Zo gezegd zo gedaan. Als Sam op het schoolplein staat laat hij zien wat voor bijzonders hij heeft. Verkeerde sokken. Dat vinden de kinderen op zijn school wel apart. In de klas ruilen alle kinderen sokken met elkaar. Dat is veel vrolijker. Ook thuis worden er sokken gewisseld. De vaders en moeder vinden dat ook veel leuker. Zelfs de slager, de groenteman en de fietsenmaker doen mee. Iedereen wil verkeerde sokken. De koning vindt het zo’n goed idee dat hij allemaal verkeerde sokken laat maken. ‘Binnen een paar dagen dragen alle mensen verkeerde sokken.’ Maar er is één iemand die het niet meer zo bijzonder vindt om verkeerde sokken te dragen. Wie zou dat zijn...?

Dit boek laat je nadenken over dingen die we eigenlijk heel normaal vinden. Want waarom draag je eigenlijk altijd dezelfde sokken? ‘Verkeerde sokken’ zet je aan het denken over die kleine dingen. Het boek gaat ook over een rage of over bijzonder zijn. Sam wil graag iets hebben wat niemand anders heeft. Maar zodra iedereen dat weer heeft, is er niks aan. Kun jij ook iets verzinnen wat iedereen op dezelfde manier doet maar wat eigenlijk veel leuker kan?

Youp van ’t Hek heeft de tekst mooi opgeschreven. Er komen veel herhalingen in de tekst voor waaruit blijkt dat iedereen het met Sam eens is. Marije Tolman heeft vrolijke tekeningen bij het verhaal gemaakt. De ene keer staat er heel veel op de tekening, en de andere keer staat er juist heel weinig op de illustratie. Maar wat er te zien is, heeft vaak veel kleur of vrolijke patronen. Net als de tekst bevatten de illustraties ook veel herhalingen. Door heel veel stoeltjes of mensen te tekenen lijken de illustraties soms wat rommelig, maar zo komt de boodschap wel over: iedereen doet mee met de verkeerde-sokken-rage. Wat ook bijzonders is, is dat alleen Sam is ingekleurd. De andere kinderen van de klas zijn alleen met een zwart lijntje getekend. Maar de verschillende sokken worden wel met kleur aangegeven. Zo vallen de sokken lekker op!

‘Verkeerde sokken’ is een grappig boek en het laat zien hoe je in je eentje de wereld iets leuker kan maken. Gewoon door iets simpels te veranderen. Het boek is echt genieten met mooie en bijzondere tekeningen en een verhaal over een speciaal jongetje!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook:  ‘Blote Beer’ van Daan Remmerts de Vries.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.