Verhalen uit het oude IerlandMalachy Doyle

Terug naar lijst
 

Verhalen uit het oude Ierland

Titel: Verhalen uit het oude Ierland
Auteur: Malachy Doyle
Uitgeverij: Christofoor, 2004
ISBN: 978 90 623 8784 7
Illustraties: Niamh Sharkey

Terug naar lijst

Verhalenverteller gezocht!

Als ze ergens weten hoe je een verhaal moet vertellen dan is het in Ierland! In dit magische land, waar ooit de Kelten rondliepen, vertellen de mensen elkaar al duizenden jaren lang verhalen. Het liefst bij een knapperend haardvuur, vertellen ouders hun kinderen en kleinkinderen de vertellingen, die zij vroeger van hun ouders hoorden. De Ierse Malachy Doyle heeft goed naar al die vertellers geluisterd en besloot zijn lievelingsverhalen niet alleen aan zijn familie, maar ook aan ons te vertellen.

‘Verhalen uit het oude Ierland’ bestaat uit zeven verhalen. En het zit er allemaal in: boze stiefmoeders, magische wezens, bezweringen èn het goede dat het slechte overwint. Doyle vertelt in de inleiding dat de verhalen het mooist zijn, als je ze hardop vertelt. En zo gauw je dat gaat doen merk je meteen dat hij gelijk heeft. Het wordt opeens veel spannender! Misschien heb je wel wat moeite met al die Ierse namen. Gelukkig heeft Doyle daar iets op bedacht. Voor in het boek staat een hele lijst met lastige namen en hoe je ze uit moet spreken. Erg handig, want zo wordt het pas echt Ierse vertelkunst!

Twee verhalen in ‘Verhalen uit het oude Ierland’ zullen je heel bekend voorkomen. Het meisje Witje doet wel heel erg aan Assepoester denken en de zes zwanen van Grimm zijn in Ierland twaalf ganzen! De Ierse versie is wel net iets anders dan wij hem kennen, maar toch is het jammer dat Doyle juist voor deze verhalen koos. Want er zijn vast nog heel veel schitterende Ierse verhalen, die we nog helemaal niet kennen, zoals de andere vijf in het boek!

Malachy Doyle kan goed vertellen. En in zijn voorwoord maakt hij je enthousiast om elkaar, net als in Ierland, weer eens een mooi verhaal te vertellen! Maar ondanks dat is het toch iemand anders die ‘Verhalen uit het oude Ierland’ echt bijzonder maakt. Ze heet Niamh Sharkey en zorgde voor de tekeningen. Soms zijn ze zo groot als een hele bladzijde, maar vaak zijn ze kleiner en staan ze rond de tekst. Stuk voor stuk zijn het schitterende plaatjes. Sharkey heeft een leuke, speelse tekenstijl en als je de tekeningen goed bekijkt, voel je dat ze er veel liefde in heeft gestopt.

Dus laat je overhalen door Malachy Doyle en lees elkaar voor uit ‘Verhalen uit het oude Ierland’. Voer elkaar mee naar dit magische land met zijn mooie vertelsels en geniet, terwijl je luistert, van Niamh Sharkeys tekeningen! En als je geen knapperend haardvuur hebt, denk je dat er gewoon bij!

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.