Vergeten stedenGuido Quarzo

Terug naar lijst
 

Vergeten steden

Titel: Vergeten steden
Auteur: Guido Quarzo
Uitgeverij: Tutti, 2010
ISBN: 978 94 901 3910 0
Illustraties: Gemma Plum

Terug naar lijst

Op reis door een stedelijk verleden

Volg met je vinger de rode lijn in het boek ‘Vergeten steden’ van Guido Quarzo; dan ga je op reis langs steden met namen als ‘Duin’, ‘Wolk’, ‘Vertel opnieuw’ en ‘Wie zal het zeggen’. Steden die je je blijft herinneren doordat Guido Quarzo er met veel fantasie én met een knipoog symbolische verhalen over vertelt. En over de mensen die er wonen, niet te vergeten. Guido Quarzo heeft Italo Calvino’s klassieke boek ‘Onzichtbare steden’ als voorbeeld gebruikt om zijn eigen boek te schrijven. Zo hoopt hij dat een héél oud en interessant boek ook door de jongere generaties gelezen gaat worden.

'De steden van nu zijn zoals ze zijn. We kennen ze allemaal. Maar dat is niet altijd zo geweest.' En dan kom je te weten hoe steden er vroeger uit zagen. De stad ‘Duin’ bestaat uit alleen maar zand. De stad ‘Hoek’ bestaat uit lijnen op de grond om de huizen en wegen aan te geven. En de naam van de stad ‘Vertel opnieuw’ zegt het al een beetje: de mensen die er wonen, vertellen verhalen die ze het liefst vaker willen vertellen. Maar in 'Wie zal het zeggen' weten ze niet waar ze zijn. Als je vraagt 'Wat voor een plek is dit?', krijg je altijd als antwoord (je raadt het vast al) 'Wie zal het zeggen!'.

Hou jij ook een beetje van filosoferen? Dat kun je na het lezen van ‘Vergeten steden’ namelijk met je vrienden gaan doen. Als je goed leest (of is het kijken vanaf een afstandje naar het verhaal?) zie je dat de steden op mensen kunnen lijken. Zo denkt de verteller na zijn bezoek aan de stad ‘Muur’: `Een plek waar juist de muren van argwaan zijn verdwenen, ook die muren in ons hoofd.` Door dit soort doordenkertjes lijkt ‘Vergeten steden’ een beetje op ‘De kleine prins' van Antoine de Saint- Exupéry. Als je dat boek met plezier hebt gelezen, vind je dit boek waarschijnlijk ook leuk.

Gemma Plum heeft de zwart-wit-grijs geëtste illustraties gemaakt. De etsen doen denken aan oude rotstekeningen. Op het eerste oog lijken de tekeningen rommelig. Maar als je rustig en goed kijkt zie je steeds beter dat het speelse plattegrondjes zijn van de stad waar je over leest.
In de stad ‘Vertel opnieuw’ gaat het verhaal dat ‘...er de grootste verhalenvertelster leefde die men ooit gehoord had. Zij liep door de straten en over de pleinen terwijl ze verhalen vertelde waar ze iedereen, jong en oud, mannen en vrouwen, mee betoverde.’ Als jij een grote leesfanaat bent, word je vast óók door dit boek betoverd. Vanaf een jaar of 10 leest het lekker weg. En anders vraag je gewoon je ouders om voor te lezen.

Carol. 
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.