VerdermeerTahereh Mafi

Terug naar lijst
 

Verdermeer

Titel: Verdermeer
Auteur: Tahereh Mafi
Uitgeverij: Blossom Books, 2016
ISBN: 978 90 206 7899 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Een modern sprookje

Op zoek naar een magisch boek om mee op de bank te kruipen tijdens de winterse maanden? Met dit moderne sprookje zal je je geen moment vervelen. ‘Verdermeer’ doet sterk denken aan ‘Alice in Wonderland’, niet in de laatste plaats omdat de hoofdpersoon van ‘Verdermeer’ ook Alice heet.

Alice Alexis Koningsdauw woont in Ferenwoud, een magische plek waar mensen tulpen eten en iedereen een eigen gave heeft. Wanneer Ferenwoudse kinderen twaalf jaar worden, mogen ze tijdens de Overgave hun talent aan de bewoners van Ferenwoud laten zien. Daarna krijgen alle kinderen een speciale taak. Alice verheugt zich daar enorm op: ze hoopt dat haar taak haar leven gaat veranderen. Haar leven kan namelijk wel wat kleur (letterlijk en figuurlijk) gebruiken. Haar vader is sinds drie jaar spoorloos en Alice is een buitenbeentje in Ferenwoud, aangezien zij de enige is die geboren is zonder kleur. Alice is spierwit.

Met de Overgave van Alice loopt het helaas niet zo goed af. En als dan ook nog die irritante Olivier aan Alice komt vertellen dat hij weet waar haar vader is, en dat ze hem samen moeten gaan zoeken, is Alice ten einde raad. Wat moet ze doen? Haar liefde voor haar vader is groot en dus vertrekt ze samen naar Olivier naar een nog mysterieuzere wereld: Verdermeer. Dat is de plek waar Alices vader zich bevindt, waar magie niet altijd voor het goede wordt gebruikt en logica niet bestaat (laat dat dus ook echt los als je ‘Verdermeer’ leest!).

De hemel barstte uit in een explosie van licht, en plotseling verschenen er zo veel sterren, manen en glinsterende planeten dat Alice verblind werd als nooit tevoren. Het leek wel of de nachthemel had geprobeerd te sneeuwen, maar dat de sneeuwvlokjes de verkeerde kant op waren gevallen en waren blijven plakken.
Het was in één woord magisch.


Tahereh Mafi beschrijft het land Verdermeer met al haar eigenaardigheden (vossen van papier, hemels die openbreken en schilders die ledematen kunnen repareren) op een indrukwekkende manier. Ze heeft een bijzondere en beeldende schrijfstijl. Daardoor is ‘Verdermeer’ ook best een moeilijk boek, en soms ook wel eng. Het is een sprookjesachtig verhaal dat kinderen en volwassenen van verschillende leeftijden aan zal spreken, maar een gevorderde lezer moet je in ieder geval zijn om de avonturen van Olivier en Alice helemaal te begrijpen.

Er zit een belangrijke boodschap in ‘Verdermeer’. Wanneer je door alle magie heen leest, kom je erachter dat anders zijn moeilijk is, maar dat anders zijn ook betekent dat je bijzonder bent. En het allerbelangrijkste is volgens Alice: ‘Het maakte niet uit hoe de wereld haar zag; wat belangrijk was, was hoe Alice zichzelf zag’. Alice is, zoals Mafi het mooi zegt, ‘de dappere heldin van een onwaarschijnlijk sprookje’.

Lizan.

Leestip: Ben je ook nieuwsgierig geworden naar die andere Alice? Lees dan deze uitgave van ‘Alice in Wonderland & Alice in Spiegelland’, met prachtige illustraties van Floor Rieder.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.