VerdachtIneke Kraijo

Terug naar lijst
 

Verdacht

Titel: Verdacht
Auteur: Ineke Kraijo
Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2012
ISBN: 978 90 5116 284 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Verdacht van diefstal

De intercom zoemt, maar mama's stem hoort ze niet. Verbaasd duwt Silke de haldeur open.

Als Silke samen met een vriendinnetje thuiskomt, doet een onbekende vrouw de deur open: Mirjam van Punterswaard. Silkes moeder is niet thuis en Mirjam wil niet vertellen waar ze is. Het enige wat Silke te horen krijgt is dat haar oom André over een halfuurtje komt. Hij neemt haar mee naar zijn huis in Zeeland. Silke gaat tijdelijk bij haar oom André, tante Connie en nichtje Janita in het strijkkamertje wonen.

Ook oom André vertelt niet waar Silkes moeder is. Als Silke de huistelefoon hoort gaan, luistert ze het gesprek af, omdat ze zo graag wil weten wat er aan de hand is. Ze hoort oom André met Mirjam praten:

‘Ja, maar we hebben zelf ook een dochter die net zo oud is als Silke. Straks wordt onze dochter gepest, omdat haar tante een crimineel is.’
Silke slaat een hand voor haar mond om niet te gillen. Het voelt of iemand heel hard in haar buik heeft getrapt. Haar oom zegt dat mama een crimineel is.

In dat gesprek hoort Silke eindelijk dat haar moeder in de gevangenis zit. Later vertelt tante Connie dat haar moeder verdacht wordt van woninginbraak.

Als duidelijk is dat Silkes moeder nog een tijdje gevangen blijft, gaat Silke in Zeeland naar school. Ze komt bij Janita in de klas. De nichtjes zijn niet bepaald vriendinnen. Silke wil veel liever terug naar Rotterdam, waar ze samen met haar moeder woonde. Ook nu ze weet dat haar moeder gestolen heeft, blijft Silke gek op haar.

Doordat Ineke Kraijo het hele verhaal vanuit Silke geschreven heeft, kun je je goed inleven. Je begrijpt helemaal hoe ze zich voelt, hoe graag ze wil dat haar moeder gauw weer vrijkomt en hoe moeilijk het is om een nieuwe klas te krijgen. Je kunt je vast voorstellen hoe eenzaam je je voelt als je in je eentje nieuw bent in een klas. Het wordt er voor Silke niet makkelijker op als er in de klas spullen gestolen worden. De klas verdenkt Silke, en Janita steunt haar niet: ‘Silkes moeder zit ook in de gevangenis omdat ze een dief is en Silke is precies zoals haar moeder.’

Eigenlijk is ‘Verdacht’ een heel zielig verhaal. Maar Silke gedraagt zich helemaal niet alsof ze zielig is. Ze probeert oplossingen te bedenken om haar moeder vrij te krijgen, en in haar nieuwe klas probeert ze het zo goed mogelijk naar haar zin te hebben.

Het boek heeft 140 pagina’s. Dus als je niet van dikke boeken houdt, is ‘Verdacht’ een goede keuze. Bovendien wil je zo graag weten of het allemaal goed komt met Silke en haar moeder, dat je ‘Verdacht’ in één keer uitleest!

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.