Verboden te vliegenMartine Letterie

Terug naar lijst
 

Verboden te vliegen

Titel: Verboden te vliegen
Auteur: Martine Letterie
Uitgeverij: Leopold, 2019
ISBN: 978 90 258 7677 7
Illustraties: Rick de Haas

Terug naar lijst

Grenzen zie je niet vanuit de lucht

Stel je voor dat je ongeveer 85 jaar geleden geboren was. Dan was het heel gewoon als je met je ouders en je acht broertjes en zusjes in een klein huisje woonde. Dat je vader en je oudste broer elke dag in de fabriek werkten en je moeder thuis voor de kinderen zorgde. Dat jij, hoe klein je nog was, ook moest helpen in het huishouden. Jouw klusje was bijvoorbeeld dat je voor de duiven moest zorgen, samen met je grote broer. 85 jaar geleden zou je dan net zo’n heel gewoon kind als Fietje zijn geweest.

Geduldig wacht Marius op haar bij het duivenhok, hij heeft geen haast. Als hij de deur voor haar opendoet, zegt hij: ‘Vul jij de voerbak? Dan doe ik het water.’
Zo doen ze dat elke dag samen.


Wat niet gewoon is, is de tijd waarin Fietje leeft. Ineens is het oorlog en zijn de Duitsers zomaar Nederland binnengevallen.
Veel verandert, maar ook veel blijft hetzelfde. Fietje gaat nog steeds gewoon naar school en zorgt ’s avonds samen met Marius voor de duiven. Maar dan komt er een bericht van de burgemeester: mensen mogen geen duiven meer houden en iedereen moet zijn duiven inleveren. Dat nooit! De duiven gaan onderduiken!

In ‘Verboden te vliegen’ vertelt Martine Letterie over de tijd dat het oorlog was in Nederland. Het bijzondere aan dit boek is dat je het verhaalt deels leest door de ogen van… de duiven! Die zitten drie jaar lang in de kelder opgesloten. Duif Charlie verlangt ernaar om weer lekker buiten te zijn, langs de kerktoren te vliegen en mee te doen aan duivenwedstrijden. Maar hij mag niet meer vliegen van de Duitsers.

‘Duiven kunnen geheime berichten overbrengen. Weet je nog van de duiven van die Franse soldaten? Die deden dat voor het Franse leger.’

Het is vaak grappig, zoals de duiven naar de mensen kijken. Ze begrijpen er niks van waarom mensen grenzen trekken. Daar zie je toch niks van, vanuit de lucht?
Dat Fietje met de duiven kan praten, is heel logisch. Volgens de duiven kan niemand zo goed luisteren als zij. Ze wordt een goed duivenmens, volgens duif Jules.

‘Verboden te vliegen’ lijkt een beetje op Kinderen met een ster, waarvoor Martine in 2017 een Zilveren Griffel kreeg. Rick de Haas tekende opnieuw de plaatjes die soms vrolijk gekleurd zijn, maar soms ook grauw en grijs, als er nare dingen gebeuren. Wat krijg je het koud als je Fietje en haar zus in de regen ziet fietsen!

‘Verboden te vliegen’ is een bijzonder boek over de Tweede Wereldoorlog. Na vijf jaar is het eindelijk zo ver en kunnen de duiven weer vliegen. Duivenclub De Vrijheid mag haar eerste vliegwedstrijd houden!

Lidewij.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.