Venster in de nachtJan Michael

Terug naar lijst
 

Venster in de nacht

Titel: Venster in de nacht
Auteur: Jan Michael
Uitgeverij: Lemniscaat, 2004
ISBN: 978 90 563 7616 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Een moderne Duizend-en-één-nacht

Jacques en Julia zijn een tweeling. Ze kunnen goed met elkaar overweg, maar dat kun je van hun ouders niet zeggen. De vader van de tweeling is vaak op zijn werk, waardoor de moeder altijd voor de kinderen en het huishouden moet zorgen. Dit zorgt voor een hoop ruzie in huis. Hun moeder is dit zo zat, dat ze een tijdje bij een vriendin wil gaan logeren. Hier kan ze rustig werken aan het schrijven van haar boek. Jacques en Julia schrikken zich een ongeluk: betekent dit dat hun ouders gaan scheiden?

Om hun moeder bij zich te houden, bedenken ze een plan: Als ze haar nu elke avond een zelfverzonnen verhaal vertellen? Misschien vergeet ze dan weg te gaan én doet ze ideeën op voor haar eigen boek. Zo gezegd, zo gedaan. Elke avond vertelt de tweeling om de beurt een zelfverzonnen verhaal en zit hun moeder naast hun bed te luisteren.

De verhalen die Jacques en Julia verzinnen, hebben te maken met hun eigen leven. Maar de tweeling maakt er andere verhalen van door er veel bij te verzinnen. Hierdoor is ‘Venster in de Nacht’ van Jan Michael een bonte verzameling van spannende, fantasierijke en soms griezelige verhalen. Zo kom je meer te weten over de avonturen, die ze op vakantie in Griekenland beleefden, of waarom niemand met de lift naar de achtste verdieping van hun oude flatgebouw durft…. De verhalen van de tweeling zijn afgedrukt in een dikgedrukt lettertype. Zo kun je ze gemakkelijk onderscheiden van de rest van het verhaal.

Bij sommige verhalen is de relatie met het eigen leven van de tweeling niet duidelijk. Meestal praat de tweeling met hun moeder na over de betekenis van een verhaal. Dan blijkt dat er wel een relatie is tussen hun verhaal en hun eigen leven, maar die is soms een beetje vergezocht.

Waarschijnlijk weet schrijfster Jan Michael precies hoe het voelt om je ouders te moeten missen. Ze komt uit Engeland, waar ze jarenlang in Wales op een kostschool heeft gezeten. Haar ouders woonden toen afwisselend in Lesotho, Ghana en Pakistan. Misschien kun je je daarom zo goed verplaatsen in Jacques en Julia. De dreigende scheiding van hun ouders is echt voelbaar. Na elk verhaal ben je benieuwd wat de reactie van hun moeder is. Of het Jacques en Julia uiteindelijk lukt om hun moeder bij zich te houden…? Dat moet je zelf maar lezen!

Karin.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.