Van twee riddersImme Dros

Terug naar lijst
 

Van twee ridders

Titel: Van twee ridders
Auteur: Imme Dros
Uitgeverij: Querido, 2018
ISBN: 9 7890 2141 433 1
Illustraties: Harrie Geelen

Terug naar lijst

Met wat moed kun je draken verslaan

‘Er leefden lang geleden eens twee ridders.
Een tweeling, in hetzelfde uur geboren.
Ze woonden op een berg in een kasteel…’

Zo begint én eindigt het grootse prentenboek ‘Van twee ridders’. Een verhaal dat je eindeloos kunt blijven lezen, want het lijkt te eindigen bij het begin. Maar daar tussenin heeft een heftig verhaal plaatsgevonden dat troost biedt.

De papa van Luuk en Lars, een tweeling, verzint elke avond een avontuur van twee ridders. In de tuin spelen Luuk en Lars de verhalen na. Ze hebben een heus kasteel in de kastanjeboom en verslaan samen monsters en draken. Maar op een dag gebeurt er iets ergs. Luuk schopt een voetbal door de ruit! Als straf mag hij niet mee als papa, mama en Lars een ritje gaan maken met de nieuwe auto. Maar ze komen niet thuis en Luuk moet bij tante Tess logeren. Dat is niet leuk, want Luuk mist zijn tweelingbroer. Waar zouden papa, mama en Lars zijn? Luuk komt erachter dat ze in het ziekenhuis liggen, omdat ze een groot ongeluk hebben gehad met de auto. Luuk gaat met tante Tess met de bus bij ze op bezoek in het ziekenhuis. Stiekem gaat hij daarna alleen terug om bij Lars te zijn. Maar Lars is bewusteloos en reageert niet. Luuk vertelt over draken die ze als ridders samen verslaan, maar de draken worden steeds groter en enger. Gelukkig hoort Lars hem. ‘De ridderroep ‘Te wapen!’ dringt door steen, door merg en been en door de diepste slaap’.

De grote waterverfprenten van Harrie Geelen trekken als een film aan je voorbij, met aan de boven- en onderkant kleine illustraties als een filmrol. Het lijkt net of je ze allemaal achter elkaar kunt plakken, in een kring om je heen, want de eerste prent is ook de laatste. Zo lijkt het net of je zelf middenin het avontuur staat en het meebeleeft. Je gaat met Luuk op zoek naar zijn tweelingbroer en gaat samen het gevecht aan met de draken. Zodra het spannend wordt, worden de tekeningen donkerder. Je houdt bijna je adem in als Luuk zich onder het bed van Lars verstopt voor de zusters en dokter.

De tekst van Imme Dros is kort en krachtig en laat je begrijpen wat er is gebeurd en hoe Luuk zich voelt:

‘Het bed rook vreemd, het hele huis rook vreemd.
En tante Tess kon geen verhaal bedenken.
En als ze hem een zoen gaf, prikte dat.’

Ja, dan voel je je wel heel alleen en mis je je broer en je mama die je een zoen geeft en je papa die verhalen vertelt.

Het is een bijzonder prentenboek over het verslaan van draken en ander onheil. Voor deze draken heb je moed nodig om ze te verslaan. De moed van een tweelingbroer.

Loes.

Leestip: Hou je van boeken over ridders die draken verslaan en daar wel wat moed voor nodig hebben? Lees dan ook Koning Koen en de draak.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.