Van licht en donker; TegenstellingenXavier Deneux

Terug naar lijst
 

Van licht en donker; Tegenstellingen

Titel: Van licht en donker; Tegenstellingen
Auteur: Xavier Deneux
Uitgeverij: Clavis, 2013
ISBN: 978 90 448 1869 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Kijken en ook aanraken

Twee kleine visjes kijken je aan vanaf het omslag. Het ene visje heeft een gele kop en een rood lijf, het andere visje heeft juist een rode kop en een geel lijf. De een zwemt naar rechts, de ander naar links. De visjes zijn tegengesteld aan elkaar. En daar gaat dit fraaie peuterboek over: tegenstellingen.

Op twintig vierkante bladzijden van dik karton zie je tien tegengestelde begrippen voorbijkomen, zoals wit en zwart, vol en leeg, en één en veel, in eenvoudige tekeningen zonder veel details. Prentenboekmaker Xavier Deneux toont in ‘Van licht en donker; Tegenstellingen’ die tegenstellingen op een bijzondere manier. Op de linkerpagina ligt de tekening op het karton, terwijl op de rechterpagina een figuur uit het karton is gesneden. Je kunt de tekeningen daardoor ook voelen. Beide pagina’s passen in elkaar; als het boek dicht is, merk je niks van die uitgesneden vormen. Behalve op het omslag: daar kun je dan nog steeds de twee visjes en de rand van de vissenkom voelen.

Voor de tegenstelling vierkant/rond heeft Xavier Deneux een toren van steeds kleinere vierkante blokken gemaakt. De blokken hebben frisse, heldere kleuren, zoals geel, rood en blauw die goed uitkomen tegen de witte achtergrond. De kleuren van de blokken komen terug in de steeds kleiner wordende cirkels (een dartbord?) op de tegenoverliggende pagina. Bij hoog/laag zie je links een bruine poes op de een na hoogste sport van een zwarte ladder. Rechts kijkt een zwart molletje door zijn tunnel omhoog naar de lucht. De ladder en de tunnel zijn even hoog en breed; zo past de ladder mooi in de tunnel.

Konijntjes spelen bij de tegenstelling buiten/binnen de hoofdrol. Op de linkerpagina staat een konijntje op een witte pagina. Hij is buiten in de sneeuw; dat zie je aan zijn witte oren. Rechts kijk je het hol in van de andere konijntjes. Op een grijze ondergrond zijn acht witte sneeuwvlokken geschilderd en een groene dennenboom. Voor de binnenkant van het hol is rode verf gebruikt, waardoor het binnen warm lijkt. Daar piepen twee konijntjes net boven de rand van het hol uit en kijken zo naar buiten.

‘Van licht en donker; Tegenstellingen’ heeft een Leespluim gekregen en van de Penseeljury een Vlag en Wimpel. De juryleden vinden het bijzonder dat je kunt ‘voelen hoe de ene vorm in de andere past, hoe dag dus bij nacht hoort en hoog bij laag’. Toch is de tekening daarbij wel van belang. Als je bij klein/groot alleen voelt, merk je dat er twee even grote ronde vormen zijn; juist op de tekening zie je de tegenstelling.

Xavier Deneux heeft naast dit boek nog drie andere peuterboeken op dezelfde manier gemaakt: over vormen, kleuren en cijfers. Keuze genoeg dus!

Inger.

Lees ook over tegenstellingen in: ‘Vriendjes dik en dun’ van Hans Kuyper en Alice Hoogstad en ‘Gewoon gek’ van Ingrid en Dieter Schubert.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.