Van Grote Beer en OrionSimone Kramer

Terug naar lijst
 

Van Grote Beer en Orion

Titel: Van Grote Beer en Orion
Auteur: Simone Kramer
Uitgeverij: Ploegsma, 2008
ISBN: 978 90 216 6583 2
Illustraties: Els van Egeraat

Terug naar lijst

Machtige goden, jaloerse godinnen en stoere helden

Verhalen uit de oudheid saai? Welnee, verhalen uit de oudheid zijn om te smullen. Ze gaan over goden en halfgoden die spannende avonturen beleven. Zo krijgt Hercules de opdracht een negenkoppige draak te verslaan en moet Perseus het hoofd van Medusa halen, het monster met een grote bos slangen in plaats van haar. Er zijn ook verhalen over gewone mensen. Nou ja, gewoon: het zijn vaak prinsen, prinsessen, koningen en koninginnen.

Simone Kramer heeft 34 van die spannende en sprookjesachtige, soms gewelddadige, verhalen uit de Griekse oudheid verzameld voor haar boek ‘Van Grote Beer en Orion, het verhaal achter de sterren’. In het voorwoord legt ze uit dat ze heeft gekozen voor verhalen die bij sterrenbeelden en planeten horen. Daarna vertelt ze in korte, gemakkelijk te lezen hoofdstukken over de belevenissen van de goden en de sterfelijke mensen. Zo wordt Jupiter in ‘Europa en de stier’ verliefd op de beeldschone prinses Europa. Om in haar buurt te kunnen komen, verandert hij zichzelf in een prachtig witte stier. In andere verhalen is zijn vrouw, de godin Juno, zo jaloers op zijn geliefden dat ze wraak neemt op hen of op hun kinderen.

Goden lijken vaak op mensen. Ze zijn verliefd, jaloers en willen soms wraak. Andere keren zijn ze boos of krijgen ze spijt van hun daden. Toen Apollo (de god van de dichters en de geneeskunst) ontdekte dat zijn vriendin Coronis met een andere man aan het vrijen was, werd hij eerst heel boos. Hij vroeg zijn zus Diana (de godin van de jacht) om Coronis dood te schieten. Daar kreeg hij later erg spijt van. Gelukkig kon hij het kind in haar buik, dat van hem was, nog redden.

Het is niet overal zo, maar de meeste verhalen sluiten af met een verwijzing naar het sterrenbeeld dat erbij hoort. Best handig, want dan weet je direct dat het volgende verhaal over andere goden en helden zal gaan. Voor wie niet weet over welk sterrenbeeld een verhaal gaat, zijn er achter in het boek twee overzichten opgenomen van de verhalen en de sterrenbeelden en planeten. En voor wie belangstelling heeft voor de plaatsen waar de verhalen zich afspelen, is er een kaart van Griekenland en omgeving.

Bij elk verhaal zijn de vluchtige aquarelillustraties van Els van Egeraat te bewonderen. Ze zijn het sterkst met afbeeldingen van dieren, zoals de arend Jupiter of de zwaan Jupiter. Simone Kramer heeft al eerder boeken over oude Griekse mythen geschreven. Haar ervaring met en plezier in de Griekse mythologie zie je ook in dit boek weer terug. Ze weet je heel goed door de wirwar van namen en familierelaties te sturen en je zo een kijkje te geven in de verhalen achter de sterren.

Inger.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.