Van Ansjovis tot ZwijntjeTed van Lieshout

Terug naar lijst
 

Van Ansjovis tot Zwijntje

Titel: Van Ansjovis tot Zwijntje
Auteur: Ted van Lieshout
Uitgeverij: Leopold, 2006
ISBN: 978 90 258 5039 5
Illustraties: Sieb Posthuma

Terug naar lijst

Het alfabet, maar dan anders

Je kent ze wel, van die boeken die je het alfabet willen leren. De A is van Aap, de B van Boom en de C van Chocolade... Meestal met kleine verhaaltjes en een plaatje erbij. Zo'n boek is ‘Van Ansjovis tot Zwijntje' ook, maar dan tóch net weer anders.

Heb je bijvoorbeeld wel eens van een Ansjovis gehoord? Of wat dacht je van de I van Invalide kip? Bij elke letter hoort een dier en daarbij een prachtig gedicht. Schrijver Ted van Lieshout heeft met dit boek bewezen dat hij heel goed met woorden, klanken en vormen kan spelen. Tijdens het lezen van het gedicht over bijen lijkt het net alsof je ze echt om je oren hoort zoemen. En wat dacht je bijvoorbeeld van het gedicht dat bij de letter G hoort?

‘Geiten bokken
hanen kraaien
katten spinnen
apen vlooien'

Zet maar eens komma's na iedere zin, dan is het meteen een heel ander gedicht! Verder zijn er gedichten bij die net kleine verhaaltjes zijn, zoals het gedicht over de olifant met veren die vliegen wil leren. Maar ‘voorlopig is het geen gezicht, en daarom zijn de deuren dicht'. Sommige gedichten zijn verdrietig, zoals die over het dode konijntje en de motten 's nachts bij de lamp. Andere gedichten zijn juist weer lekker vrolijk.

Bij iedere letter heeft Sieb Posthuma een tekening gemaakt. Deze tekeningen vormen een prachtige aanvulling op de gedichten. Posthuma maakt gebruik van verschillende technieken: tekenen, knippen en plakken, geschilderde vlakken, inktlijnen en nog veel meer. De letters van het alfabet verwerkt hij op een originele manier in de illustraties. En vaak is het erg moeilijk om iets te verzinnen bij de letter Q, maar ook dat heeft Posthuma perfect opgelost.
De kleuren van de tekeningen springen van de bladzijde en passen goed bij de inhoud van de tekst: felle kleuren bij een vrolijk gedicht en donkere kleuren bij bijvoorbeeld het gedicht over de motten in de nacht.

De wervelende gedichten van Ted van Lieshout, gecombineerd met de originele tekeningen van Sieb Posthuma maken dat ‘Van Ansjovis tot Zwijntje' terecht genomineerd is voor de Gouden Uil! Iedere bladzijde is opnieuw een verrassing en je wordt helemaal vrolijk van het lezen. Dit is een boek dat iedereen in zijn boekenkast moet hebben staan, hoe jong of oud je ook bent!

Anne.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.