Van Aap tot ZipWim Hofman

Terug naar lijst
 

Van Aap tot Zip

Titel: Van Aap tot Zip
Auteur: Wim Hofman
Uitgeverij: Querido, 2006
ISBN: 978 90 4510 239 9
Illustraties: Wim Hofman

Terug naar lijst

Een boek vol
 

Wim Hofman schrijft en tekent en dat doet hij allebei erg goed. In 'Van Aap tot Zip' is veel te ontdekken. Verhalen, gedichten, stripverhalen, landkaarten en nog veel meer. Er staan verhalen in die je kunt lezen als je nog niet zo goed kunt lezen, maar ook verhalen die iets moeilijker zijn. Er staat een kerstverhaal in en een sinterklaasverhaal over een zinkende stoomboot. Verhalen die Wim Hofman zelf heeft verzonnen en verhalen die hij navertelt. Sprookjes en hier en daar zelfs een stukje uit de Bijbel. Maar wát Wim Hofman ook schrijft, het wordt altijd nieuw en bijzonder.

Verbazing
Mensen, dieren en dingen verbazen zich over de gewoonste zaken: De pop Kleine Pien kijkt hoe Grote Pien zich wast. Waarom moet je jezelf nat maken als je jezelf daarna meteen weer droog maakt?
Bur kan niet tegen timmeren. Hij vindt het gemeen. Als je timmert sla je keihard op de kop van een spijker.
Maar over heel bijzondere dingen verbaast niemand zich: Een huisje dat met rust wil worden gelaten, rijdt weg, want het heeft wielen. Ergens anders regent het spijkers, maar gelukkig is er ook een tafel.
‘Het meisje schuilt onder de tafel. Als die bui over is gaat ze weer verder. Over een diep ravijn en langs rotsen. Soms draagt zij de tafel en soms draagt de tafel haar. Vooral dat laatste gaat erg goed.’ Suusje Pietz probeert de ene vliegmachine na de andere te bouwen. Er staan prachtige tekeningen in het boek van al haar probeersels.
En dan is er Puzemuze. Ze komt en ze gaat alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Ze rijdt met een fiets over het strand.
‘Puzemuze maakte veel bochten, want ze wilde met haar fiets letters in het zand schrijven.
Lees ook het stripgedicht 'Zijn of azijn':
Als de bouters zonder ka zijn,
en de pegaaien zonder pa:
Zijn of azijn is de kwestie,
zijn of azijn: nee of ja!’

Zin
Eigenlijk is het onbegonnen werk. Je kunt bijna niet uitleggen hoe mooi en bijzonder 'Van Aap tot Zip' is. Je moet er zelf in kijken. Daar krijg je beslist geen spijt van. Wat je er wel van krijgt is zin. Zin om verder te lezen. Zin in tekenen en knutselen. Zin in verzinnen. (Welk verhaal hoort er bij het eiland op pagina 214?) Zin om een vliegmachine te bouwen en zin om je ergens heel erg over te verbazen. Ik kreeg enorm veel zin om te vertellen dat 'Van Aap tot Zip' een prachtig boek is en dat heb ik nu gedaan.

Marjolijn Hof.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.