ValstrikSonya Hartnett

Terug naar lijst
 

Valstrik

Titel: Valstrik
Auteur: Sonya Hartnett
Uitgeverij: Facet, 2007
ISBN: 978 90 501 6504 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Slapende honden

'De honden hebben elkaar opgejut tot razernij. Ze rukken aan hun kettingen, ze werpen zich naar voren en worden van hun poten gelicht, maar hun ogen laten de vreemdeling bij de deur niet los. Ze verveelden zich en hebben zich hierop gestort. Ze verscheuren het als iets dat gedood moet worden. Het kabaal dat ze maken, is gigantisch. En de man voelt zijn gruwel, zijn oude, oude angst.'

Ben jij ook ergens doodsbang voor zonder dat je weet waarom? Sommige angsten zijn echter dan de werkelijkheid. In ‘Valstrik' van Sonya Hartnett zit de angst tussen de bladzijden gevangen. Het boek gaat over geheimen, over de onverbrekelijke band tussen broers en zussen en loopt akelig af. Dit is geen kinderboek. Het goede overwint niet!

Stel je voor: je woont in Australië, op een afgelegen, verwaarloosde boerderij waar voor het geld ook campinggasten worden toegelaten. Elke dag wacht je op het onweer dat niet komt. De hitte is verpletterend en maakt je vader nog sneller boos. Hij drinkt en hij slaat je broer, alleen maar omdat die er anders uitziet. Jordan is niet donker, zoals jullie, maar blond en dromerig. Je moeder doet niets, die zit de hele dag in de woonkamer naar de muur te staren.

Gelukkig heeft Jordan Michelle, dat is je oudste zus. Ze troost Jordan op haar eigen manier. Dat mag eigenlijk niet, maar het is altijd zo geweest dus je denkt er verder niet over na. Toch is het anders dan bij Edward en Speck, je andere broer en zus: die zijn altijd buiten. Die willen niks anders dan een boerderij. Jij wel. Jij wilt naar de universiteit, je kunt goed leren. Toch weet je dat je nooit weg zult gaan. Op een dag komt er een vreemde gast op het caravanpark. Een kunstenaar. Je vindt hem interessant, maakt eens een praatje en voor je het weet vertel je hem dingen. Geheimen. En dan verandert alles.

‘Sleeping dogs' (slapende honden), zo heet dit boek in het Engels. Een verwijzing naar de waakhonden die een belangrijke rol spelen, maar ook naar het gezegde ‘geen slapende honden wakker maken'. Dat doet Oliver wel, met grote gevolgen. Sonya Hartnett bouwt de spanning meesterlijk op. Ze laat je meemaken wat er gebeurt door steeds in de huid van iemand anders te kruipen. Zo voel je zelf de angst maar ook de arrogantie van Bow Fox, de woede en verbittering van vader Griffin en de vervreemding van Grace. Je bent net zo eenzaam als Oliver en leeft mee met Jordan, die prachtig kan tekenen en droomt over een eigen zeilboot op een oneindige blauwe zee. Hartnett gebruikt geen ingewikkelde taal. Dat heeft ze niet nodig. Lees dit boek en ontdek het zelf...

Hanneke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.