Valentine JoeRebecca Stevens

Terug naar lijst
 

Valentine Joe

Titel: Valentine Joe
Auteur: Rebecca Stevens
Uitgeverij: Moon, 2014
ISBN: 978 90 443 4522 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Uitgestelde liefde

Valentijnsdag. Voor de romantische zielen onder ons is deze dag van grote betekenis. Maar niet voor Rose. Zij zat nietsvermoedend in de trein op weg naar Ieper, en ze was zich er nog helemaal niet van bewust hoe haar leven na deze treinreis met opa zou veranderen, waardoor ook voor haar Valentijnsdag voor de rest van haar leven van grote betekenis wordt.

En hoe dat zo kwam?

Als je daar achter wil komen moet je zelf even niet verliefd zijn, want bij dit boek moet je goed je hoofd erbij houden. Er lopen twee verhaallijnen door elkaar, die van het verleden en die van het heden.

De vader van Rose is een jaar geleden overleden en Rose stuurt haar vader nog altijd dagelijks een sms’je. En dat is haar geheim. Opa is extra lief voor Rose en neemt haar mee naar Ieper om het graf van zijn vader en broer te bezoeken. Naast hun graf ligt ook het graf van Valentine Joe. Een vijftienjarige jongen, die als soldaat in de Eerste Wereldoorlog tijdens gevechten met de vijand is gestorven, net zoals de vader en de broer van opa. Joe had gelogen over zijn leeftijd. Als je zei dat je achttien was mocht je het leger in. Zijn broer was dood en hij moest iets terugdoen.

Als Rose met opa in Ieper aankomt, zit op het station een eenzame hond. Rose aait de hond en ze worden onafscheidelijk. Dat deze ontmoeting niet toevallig is ontdekt Rose veel later. En het is juist deze hond die Rose geruisloos en nietsvermoedend van het heden naar het verleden brengt. Rose ontdekt deze andere tijd als ze foto’s met haar mobiel maakt die ze naar haar overleden vader sms’t.

‘Er klopte iets niet. De mensen buiten staan niet op haar foto. Wat was hier aan de hand?’

De hond brengt Rose naar een verborgen kamer in het hotel, de kamer van het verleden. Vanuit het raam ziet Rose een groep soldaten voorbijkomen. Een soldaat grijnst en kijkt haar aan alsof hij haar al zijn hele leven kent.

Deze mysterieuze jongen heet Valentine Joe. Rose en de hond, Tommie, pendelen tussen het verleden en het nu en ze ontmoet Valentine Joe vaak. ‘Je bent niet zomaar iemand, Rose. Je bent een engel. Vanaf het moment, dat ik je voor het eerst zag, wist ik dat je speciaal was.’

'Valentine Joe' is een emotioneel en ingrijpend boek. Toch heeft Rebecca Stevens, de schrijfster van het boek, geen doorsnee oorlogsverhaal verteld. Ze beschrijft op een heel levendige wijze hoe een vijftienjarige jongen zijn idealen nastreeft. In het nu kan hij deze idealen delen met Rose. Juist daardoor kan Rose verder met haar leven en haar idealen.

En hoe de beide liefdes afliepen? Een tipje van de sluier: ‘kan ook niet wachten om jou te zien. En ze stuurde drie kusjes terug: xxx.’

En naar wie stuurt Rose deze drie kusjes?

Wat denk je?

Paula.

Leestip:  'Kruistocht in spijkerbroek' van Thea Beckman.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.