TwiligthStephenie Meyer

Terug naar lijst
 

Twiligth

Titel: Twiligth
Auteur: Stephenie Meyer
Uitgeverij: Sjaloom, 2006
ISBN: 978 90 6249 511 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Vampierliefde
 

Als haar moeder hertrouwt, besluit de zestienjarige Bella bij haar vader te gaan wonen. Niet zo maar een beslissing, want hij woont in het gehucht Forks in de Amerikaanse staat Washington, een staat waar de zon zelden schijnt. Een behoorlijke overgang als je zelf uit de gloeiend hete stad Phoenix komt! Gelukkig kan Bella het goed vinden met Charlie, haar vader, die bovendien zo gewend is zijn eigen leven te leiden dat Bella zich weinig van hem aan hoeft te trekken.

Op de eerste schooldag in Forks ziet Bella de familie Cullen voor het eerst. Vijf razend knappe, doodsbleke kinderen, die afstand houden van hun medeleerlingen. Tegen de

tijd dat Bella erachter komt dat ze met vampiers te maken heeft, is ze al hopeloos verliefd op één van hen, Edward. Hoewel Edward als de dood is dat hij Bella in een vlaag van passie zal vermoorden, beantwoordt hij de liefde toch. Dat is het begin van een heftige relatie waarbij zowel Bella als Edward constant gevaar loopt.

Als je heel kritisch bent zou je kunnen zeggen dat ‘Twilight’ van Stephenie Meyer niet meer is dan een liefdesromannetje over een vampier en een mens. Maar de knappe manier waarop Meyer sfeer schept in haar verhaal en spanning opbouwt, maakt dat je helemaal niet meer kritisch wílt zijn. Vol overgave stort je je in de romance tussen Edward en Bella, waarbij de passie tussen de twee van elke bladzijde af spát.

Het is Meyer gelukt om van haar twee hoofdrolspelers zeer aantrekkelijke types te maken. Bella is een stoere en behoorlijk zelfverzekerde meid, maar ze kan ook enorm klunzig zijn. De grappen die Edward daarover maakt, laten zien dat hij naast een heel duistere kant ook gevoel voor humor heeft. Hij is zeker in het begin een stille en zwijgzame jongen, die je doet denken aan het standaard beeld dat je van een vampier hebt. Maar al gauw vertelt de schrijfster dat een aantal kenmerken van een vampier, zoals niet tegen zonlicht kunnen of in doodskisten slapen, op een ‘mythe’ berusten. Dat zorgt ervoor dat haar verhaal in ieder geval geen standaardverhaal over vampiers wordt.

Twilight’ is een boek om jezelf een paar uur helemaal in kwijt te raken. Ben jij één van de ‘slachtoffers’, dan kun je je lol de komende tijd nog op. Deel 2, ‘Nieuwe Maan’,  en ook deel 3, ‘Eclips’ zijn ook onweerstaanbaar. Als klap op de vuurpijl zijn er natuurlijk de bioscoopfilms, zodat je het verhaal van Edward en Bella ook via het grote scherm kunt aanschouwen.
Joepie!

Bianca.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.