Twee wilde kleine heksenCornelia Funke

Terug naar lijst
 

Twee wilde kleine heksen

Titel: Twee wilde kleine heksen
Auteur: Cornelia Funke
Uitgeverij: Querido, 2014
ISBN: 978 90 451 1719 5
Illustraties: Juliette de Wit

Terug naar lijst

De heksen zijn weer in het land

De meeste meisjes willen prinses worden. Of moeder, politieagent, juf, zangeres – of misschien wel uitvinder? Dat geldt niet voor Rosanna en Lilli in ‘Twee wilde kleine heksen’. Zij hebben een heel andere droom: zij willen heks worden!

Vooral Lilli wil graag heks worden. Daarom haalt ze haar vriendin Rosanna over om een heksenritueel uit te voeren. Dat gaat zo:

‘Kom op, zingen!’ riep Lilli, en meteen begon ze aan haar heksenlied op de melodie van ‘De lente is weer in ’t land’. Buiten adem en een beetje vals viel Rosanna in:

‘De heksen zijn weer in ’t land,
zie de bezemstelen in hun hand.
Hé, kijk! Daar vliegt er een om ’t huis.
‘’Hi, hi, hi,’’ krijst ze want
de heksen zijn weer in ’t land.’


Eerst lijkt er niets te gebeuren. Experiment mislukt? Maar dan…

‘Rosanna, kijk,’ fluisterde Lilli, opeens krijtwit onder haar peentjeshaar. Met een trillende vinger wees ze in het donker.
Rosanna draaide zich verschrikt om – en zag het ook. Er zat iemand op het hek.


Dat blijkt Elfrieda de heks te zijn. Elfrieda is gekomen om Lilli en Rosanna te helpen om hun droom om heks te worden te verwezenlijken. Over dat avontuur gaat ‘Twee wilde kleine heksen’. Cornelia Funke beschrijft de belevenissen van de twee meiden en de eigenwijze heks uitvoerig en grappig: ze gaan vliegen op de bezem, kruiden zoeken, padden uitschelden en leren hoe ‘weermagie’ werkt. Heks Elfrieda heeft speciale krachten en zet deze op een hele goede manier in. Ze laat met haar magie de ijssalon van Rosanna’s ouders weer vollopen met bezoekers, en jaagt de vervelende klanten ermee weg. Wie wil er nou niet zo’n heks als vriendin?

Af en toe halen de vele beschrijvingen over de natuur en de regen (als onderdeel van de ‘weermagie’) een beetje de vaart eruit. Ook staan er wat ouderwetse uitdrukkingen in ‘Twee wilde kleine heksen’ zoals: ‘’Tsja, ik ben niet meer zo piep’’, en worden mensen ‘lieden’ genoemd. Maar dat geeft niet zo erg, want toch is ‘Twee wilde kleine heksen’ een goede keus voor je als je dol bent op tovenarij, geinige liedjes en rituelen en heksenstreken. Of als je gewoon lekker wilt wegdromen en fantaseren bij een boek. Het verhaal is eenvoudig maar leest wel vlot weg, onder andere door de gekke fratsen en uitspraken van de bijzondere heks Elfrieda.

En als je denkt dat heks worden zo eenvoudig is? Luister dan nog maar eens goed naar Elfrieda: ‘Heilige dertien! Als je haast hebt om heks te worden is de weg twee keer zo lang, dat kan ik je verzekeren. De hekserij is een moeilijk ambacht.’

Durf jij het aan om heks te worden?

Lizan. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.