Twee stenenElvis Peeters

Terug naar lijst
 

Twee stenen

Titel: Twee stenen
Auteur: Elvis Peeters
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2012
ISBN: 978 90 583 8762 2
Illustraties: Frow Steenman

Terug naar lijst

Twee verhalen, of meer

Het gebeurt niet vaak dat je een verhaal leest met een steen als hoofdpersoon. Twee stenen, om precies te zijn. Verder zijn er een jongen en zijn zus. Ze zitten op een boomtak over de stenen te praten.

Honderdduizenden jaren geleden, voordat er mensen en dieren waren, waren er stenen. Dat weet de jongen, die een heel oude steen heeft. Zijn steen is de wereld rond gegaan en heeft van alles meegemaakt, mammoeten en piramidebouwers. Hij geeft zijn steen een lange geschiedenis, die tegelijk de geschiedenis van de aarde, de dieren en de mensen is.

Mijn steen stak diep onder de grond, zeg ik.
Er kwam een aardbeving.
De grond scheurde open.
De steen kwam omhoog.
Het regende. Het sneeuwde. De zon scheen.
Het hagelde. Er hing mist.

Ook zijn zus heeft een steen. Ook zij wil over haar steen vertellen, maar de jongen onderbreekt haar steeds met zijn eigen verhaal. ‘Twee stenen’ van Elvis Peeters is een tweegesprek tussen de jongen en zijn zus, waarin de jongen alles meent te weten. Over zijn steen, en hoe deze in de loop van duizenden jaren steeds kleiner werd.

Een beeldhouwer kocht de steen en begon er in te kappen. Hij maakte een reusachtig beeld van een zittende man die met zijn hand onder zijn kin nadenkt. Zo krachtig was het beeld dat het leek alsof de steen zelf nadacht.

Dan denkt hij vast aan mijn steen,
zegt mijn zus, hoe die van niets...

Misschien, zeg ik, maar het is nog niet gedaan.

En zo heeft de jongen weer een volgend verhaal klaar, over hoe de steen uiteindelijk bij hem terecht komt. Hoewel de zus het verhaal van haar steen niet verteld krijgt, loopt dat verhaal als een rode draad door de vertelling van de jongen heen. Dat zie je op de bladzijden van dit kleine, mooie boek: wat de zus zegt, heeft een andere kleur.

De twee raadselachtige geschiedenissen van de stenen zijn krachtig uitgebeeld in de prenten van Frow Steeman. Haar prenten zijn in gesprek met het verhaal, net als de jongen en de zus met elkaar. De woorden en de beelden zijn even belangrijk en voegen iets aan elkaar toe. ‘Twee stenen’ is misschien een klein boek, maar het is wel ten minste twee boeken in een. Of meer: elke stap in het leven van de steen van de jongen is al een verhaal op zich. Allemaal samen brengen ze de steen daar waar hij nu is: bij de jongen. Het verhaal van de steen van zijn zus mag jij zelf verzinnen.

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.