Trouwerij op de boerderijJulia Donaldson

Terug naar lijst
 

Trouwerij op de boerderij

Titel: Trouwerij op de boerderij
Auteur: Julia Donaldson
Uitgeverij: Gottmer, 2014
ISBN: 978 90 257 5783 0
Illustraties: Axel Scheffler

Terug naar lijst

Feestje tussen de koeien

Sommige mensen gaan trouwen wanneer ze verliefd zijn. Daar hoef je echt geen mens voor te zijn. Ook vogelverschrikkers kunnen van elkaar houden!

Doortje en Douwe, de hoofpersonages uit ‘Trouwerij op de boerderij!’ zijn twee vogelverschrikkers die kauwen en kraaien verjagen. Op een dag vraagt Douwe Doortje ten huwelijk. Doortje wil heel graag trouwen, het liefst zo snel mogelijk. Samen maken ze een lijstje met dingen die ze nodig hebben om te trouwen. Veren voor de jurk, een ketting en natuurlijk ringen. Verder zijn er bloemen nodig en klokken die geluid kunnen worden. Daar komt een groep ganzen aan. Doortje vraagt hen: “Als elke gans één veertje geeft krijg ik de bruiloft van mijn dromen. En alle ganzen mogen komen.” Zo gezegd zo gedaan. De spin naait alle veren aan elkaar tot een mooie jurk. De koeien met hun bellen om hun nek willen op de bruiloft hun bellen graag laten horen. De ringen worden gevonden door twee muizen die de ringen van een oud gordijn oppoetsen.

Het enige wat ontbreekt, is een mooi bosje bloemen. Douwe gaat op pad. Maar nergens vindt hij bloemen die mooi genoeg zijn voor Doortje. Douwe blijft zo lang weg dat Doortje ongerust wordt. Ook de boer kan Douwe niet missen en zet een nieuwe vogelverschrikker op zijn land. Het is Bas de vogelverschrikker. Hij wil ook wel met Doortje trouwen. Bas vindt zichzelf erg stoer. Hij rookt zelfs sigaren! Maar dat is niet zo slim van Bas, het gras is droog en er komt brand. Gelukkig komt net op tijd Douwe terug met zijn bloemen in een grote emmer water. Daarmee blust hij snel het vuur. Gelukkig maar. Nu is alles compleet voor de bruiloft, het feest kan beginnen!

‘Trouwerij op de boerderij!’ is bijzonder omdat het over vogelverschrikkers gaat. Die kunnen normaal gesproken niet lopen of praten. Het is leuk dat dat in dit boek wel kan. De tekst van Julia Donaldson is grappig en staat op rijm. Daardoor leest het boek lekker makkelijk en snel. Het verhaal zelf is origineel en laat zien hoe je met weinig spullen toch een leuk feestje kunt maken. Als je maar leuke ideeën hebt hoeft het niet veel te kosten. Het is leuk dat allerlei verschillende dieren meehelpen om de bruiloft tot een succes te maken.

De illustraties van Alex Scheffer zijn lekker groot, opgewekt en kleurrijk. Douwe en Doortje leven in een vrolijke wereld waarin je veel dingen van de boerderij zult herkennen. De illustraties hebben veel grappige details. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de tractor waarop Bas zit. Daarop herken je een bekend kinderboekenpersonage. Op de laatste pagina zijn alle dieren uit het boek afgebeeld. Kijk maar eens hoe feestelijk de koeien eruit zien!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Joris en het kalfje van Claire Hülsenbeck.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.