Trouw is de andere wangPeter Bekkers

Terug naar lijst
 

Trouw is de andere wang

Titel: Trouw is de andere wang
Auteur: Peter Bekkers
Uitgeverij: De Geus, 2009
ISBN: 978 90 445 0629 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Alles voor wereldroem

Zou jij je beste vriend neerschieten als hij dat aan je vroeg? Of andersom: zou jij je beste vriend durven vragen een aanslag op jouw leven te plegen? Om zo je roem te vergroten, over de hele wereld voorpaginanieuws te zijn en onsterfelijk te worden? Bizarre vragen natuurlijk, maar voor de kunstenaars Conrad Pi en Johnny Lippy in ‘Trouw is de andere wang’ van Peter Bekkers zijn ze echt.

Als je in ‘Trouw is de andere wang’ begint, stap je een wereld binnen waarin alles draait om geld, seks, drugs, macht en roem. Dat is een beetje raar, want de hoofdpersonen zijn nog jong en zouden een heel ander leven moeten leiden, zonder coke, affaires of zwangerschappen. Al snel word je toch meegezogen in de heftige kunstenaarswereld, waarin alles mogelijk lijkt te zijn. Johnny maakt kunst omdat hij niet anders kan en niet anders wil. Hij doet het voor zichzelf. Conrad daarentegen wil maar één ding met zijn kunst bereiken: wereldroem. Hij spiegelt zich aan zijn grote idool Andy Warhol, de Amerikaanse kunstenaar die in de jaren zestig beroemd werd met zijn Marilyn Monroe zeefdrukken en Campbell soepblikken.

Andy Warhol haalde voor het eerst de wereldpers toen hij werd neergeschoten en de aanslag maar net overleefde. Conrad gelooft dat die aanslag afgesproken werk was en wil op dezelfde manier wereldberoemd worden. Hij vraagt Johnny hem neer te schieten: niet vaker vuren dan drie keer en niet richten op het hoofd, de ruggenwervels of het hart. Dan is het risico op overlijden het minst groot. ‘‘Het is een gok, Johnny (...) maar wat is mijn leven waard zonder wereldroem? (...) Als dit lukt zal ik alle journaals halen. Mijn naam zal door alle nieuwslezers en nieuwslezeressen ter wereld uitgesproken worden. Als het mislukt, nou ja, laat dan mijn dood mijn laatste kunstwerk zijn.’’ De actie wordt inderdaad Conrad en Johnny’s laatste kunstwerk. Een kunstwerk waar Conrad niets meer aan heeft, maar waar Johnny een plek in een psychiatrische inrichting aan overhoudt.

‘Trouw is de andere wang’ zit knap in elkaar. Het is ironisch en serieus tegelijk. Je hebt bijna niet door dat het verhaal verteld wordt aan de hand van gesprekken die Johnny voert met zijn psychiater. Bovendien geeft het verhaal heel wat te denken. Was de actie een daad van vriendschap of een poging tot moord? Peter Bekkers plaatst nog meer vraagtekens, ook bij onze maatschappij en de idealen daarin. Is het niet erg dat iedereen voor zijn eigen hachje gaat, ook als dat betekent dat anderen daarvoor moeten boeten? Of dat oppervlakkige dingen als geld en roem belangrijker lijken dan vriendschap en vertrouwen? En hoe ver willen we eigenlijk gaan om ons leven zo leuk mogelijk te maken?

 

Linda.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.