T.rex Trix in NaturalisDaan Remmerts de Vries

Terug naar lijst
 

T.rex Trix in Naturalis

Titel: T.rex Trix in Naturalis
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Leopold, 2016
ISBN: 978 90 258 7087 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Bouwpakket Trix

Wil je alles weten over dinosaurussen? Hoe ze eruitzagen, of ze in groepen leefden of juist alleen? Wat ze aten, hoeveel ze poepten, waar ze zoal rondliepen? Op niet alle vragen kan dit boek je een antwoord bieden (omdat onderzoekers het simpelweg nog niet weten), maar schrijver Daan Remmerts de Vries geeft in ‘T.rex Trix in Naturalis’ weg hoe het leven van tyrannosaurus Trix er 67 miljoen jaar geleden (!) mógelijk uit heeft gezien – en dat is razend spannend!

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel geeft Remmerts de Vries in verhaalvorm weer wat Trix meegemaakt heeft in haar leven, waarbij hij zich natuurlijk baseert op wetenschappelijke feiten maar dus ook wat fantasie gebruikt. Door zijn stijl voel je je bijna één met dino’s als Trix. Met voelbaar plezier heeft Remmerts de Vries soms gruwelijke passages opgeschreven. Maar ja, dat hoort er ook wel een beetje bij als je over ‘de koningin van het Krijt’ schrijft, de ergste vijand van alle andere dieren met haar gigantische tanden...

Vlakbij knapten er takken. Verschrikt keek de mannelijke edmontosaurus op. En toen er van twee kanten tegelijk, plotseling brekend door de bladeren, de koppen opdoken van twee exemplaren van de grootste vijand die hij had, holde hij in blinde paniek in de enige richting die nog vrij leek te zijn. (…) De enorme, gekartelde tanden – zo groot als bananen – boorden zich met kracht door de taaie huid. Door vlees en zelfs door beenderen.

In deel twee lees je hoe Trix in 2013 na miljoenen en miljoenen jaren wordt opgegraven in Montana, Amerika. Wandelaars vinden dinobotten op een ranch en de opgraving wordt in gang gezet. Anne Schulp is paleontoloog en onderzoeker bij Naturalis en was een van de knappe koppen die Trix een ‘nieuw leven’ gaf. Zijn dagboekfragmenten zijn toegevoegd in ‘T.rex Trix in Naturalis’ en zijn erg leuk en interessant om te lezen. Je leest over hoe de opgraving in zijn werk gaat, maar ook over wat de onderzoekers zoal voor materiaal nodig hebben (van kruiwagens tot wifi-ontvangers) en hoe Trix uiteindelijk weer in elkaar wordt gezet. Op elke bladzijde van het boek staan informatieve kaders, mooie foto’s en soms griezelige illustraties van tyrannosaurussen en andere dino’s. Wanneer je de foto ziet van Trix’s skelet in volle glorie, voel je je even heel klein. Als je Trix was tegengekomen in het dinotijdperk had ze waarschijnlijk niets van je heel gelaten…

‘T.rex Trix in Naturalis’ is een boek dat iedere dinoliefhebber – jong of oud – in huis moet hebben. En als je voor het lezen van dit boek nog niet zo’n dinofan was, dan ben je het wel daarna!

Trix is nu op reis door Europa en China, maar in 2019 keert ze weer terug naar Naturalis in Leiden. Kom je haar daarna snel eens bezoeken?

Lizan.

Leestip: Wil je meer lezen over de geschiedenis van de aarde, over evolutie en over welke diersoorten er vroeger geleefd hebben op onze planeet? Lees dan ‘Het raadsel van alles wat leeft’ van Jan Paul Schutten, met prachtige illustraties van Floor Rieder.

'T.rex Trix in Naturalis' werd bekroond met een Zilveren Griffel 2017.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.