TrashAndy Mulligan

Terug naar lijst
 

Trash

Titel: Trash
Auteur: Andy Mulligan
Uitgeverij: Gottmer, 2011
ISBN: 978 90 257 4859 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Een tasje tussen het afval

Ik weet dat ik zei dat je nooit iets interessants vindt, maar oké, één keer in je leven… Het viel zo in mijn hand: een klein leren tasje, dichtgeritst en onder de koffieprut. Toen ik het openmaakte zag ik een portefeuille. En verder een opgevouwen plattegrond - en in die plattegrond zat een sleuteltje.

Rafael en Gardo zijn vuilpikkers. Ze leven op de vuilstort en zoeken tussen het afval (dat voor het grootste deel uit poep bestaat) naar dingen die ze kunnen verkopen, zoals plastic of glazen flessen. Echt iets interessants vinden ze nooit, tot Rafael het leren tasje ontdekt. ’s Avonds komt de politie naar Behala, de vuilstort, en belooft geld voor degene die het tasje vindt. Rafael verzwijgt dat hij het tasje al gevonden heeft.

Door een identiteitskaart in de portemonnee weten ze dat het tasje van José Angelico is. De jongens willen weten wat hij gedaan heeft of wat hem overkomen is. De volgende dag gaan Rafael en Gardo naar Rat, ook een vuilpikker, om het tasje bij hem te verstoppen. Rat herkent het sleuteltje meteen: het is van een bagagekluis op het station. De drie jongens gaan naar het station en nemen de inhoud van de kluis mee. Langzaam maar zeker ontrafelen ze het geheim van de inmiddels dode José Angelico.

In ‘Trash’ worden de verschillen tussen arm en rijk steeds opnieuw duidelijk. Corruptie en mishandeling zijn aan de orde van de dag. Je kunt krijgen wat je hebben wilt, zolang je maar geld geeft. En als de politie iets van je wil weten, aarzelen ze niet om het met geweld uit je te krijgen. Maar hoe gevaarlijk het avontuur ook wordt, de drie jongens peinzen er niet over om op te geven. Aan niemand vertellen ze waar ze mee bezig zijn. Ze kunnen niet alles met z’n drieën voor elkaar krijgen, en gebruiken leugens om hulp te krijgen.

Bijzonder is dat dit verhaal door verschillende mensen verteld wordt. Niet alleen Rafael, Gardo en Rat komen aan het woord, maar ook andere personen die een belangrijke rol vervullen bij het oplossen van het mysterie. Aan het begin van elk hoofdstuk staat wie het vertelt. Bijvoorbeeld: ‘Gardo hier, en ik neem nu het verhaal over van Rafael.’

Andy Mulligan geeft je een kijkje in het leven van de allerarmsten waar niemand naar omkijkt. Hij beschrijft de lelijke, stinkende omgeving zo beeldend dat je het goed voor je kunt zien, ook al is het heel anders dan je in Nederland gewend bent.

Laat je in ‘Trash’ meenemen op een spannende en gevaarlijke zoektocht, die het leven van de vuilpikkers verandert.

Karine.

Wil je nog een spannend boek lezen waarin iemand een kluis opent zonder van tevoren te weten wat erin zit? Lees dan ook eens ‘Boy 7’ van Mirjam Mous.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.