ToriBrian Elstak

Terug naar lijst
 

Tori

Titel: Tori
Auteur: Brian Elstak
Uitgeverij: Das Mag, 2017
ISBN: 978 94 92478 50 4
Illustraties: Brian Elstak

Terug naar lijst

Kleine kinderen, grote krachten

Stel je eens voor dat er een potloodzwaard zou bestaan waarmee tekeningen tot leven kunnen worden gebracht. Wat zou jij dan tekenen? En wat zou jij doen met een Colossusschild waarmee je onkwetsbaar bent, of een tijgerklauw die je de kracht van honderd tijgers geeft? Bones, Cel en Zi uit 'Tori' van Brian Elstak weten het wel. Zij hebben van hun vader een belangrijke taak gekregen, maar die taak blijkt een stuk gevaarlijker dan gedacht. En dan komen een potloodzwaard, een Colossusschild en een tijgerklauw ineens erg goed van pas.

Cel, Bones en Zi zijn drie mensenkinderen die samenwonen met hun vader, de reuzenschildpad Jean-Michel Tortoise. Jean-Michel kan verhalen vertellen als geen ander. Op aandringen van zijn kinderen schrijft hij op een dag al zijn verhalen, zijn tori, op papier. En daarmee begint de ellende. Het duurt niet lang voordat de reuzenschildpad en zijn kinderen bezoek krijgen van Voss, die de verhalenbundel graag wil uitgeven. Als Jean-Michel de gluiperige, gemene vos laat weten dat hij de tori laat uitgeven bij zijn vriend Lennox, is Voss vastbesloten alles op alles te zetten om dat te voorkomen. Cel, Bones en Zi moeten de tori bij Lennox zien te krijgen terwijl zij van alle kanten belaagd worden door schurken:

Een bende katachtigen stapte dreigend achter Dolores vandaan. Zi stond met haar rug tegen het portier van de auto, terwijl de bende akelig kalm in een kring om haar heen kwam staan. Ze droegen hun uniform van roestige ridderpakken die bij elke stap bij de scharnieren rammelden en kraakten. Zi had van hen gehoord en ze wist: het waren geen lieverdjes.

Net als je denkt dat je wel een beetje weet wat je kunt verwachten in kinderboekenland, is daar 'Tori' van Brian Elstak, geschreven in samenwerking met Karin Amatmoekrim. Je kunt je zo voorstellen hoe de comic  en stripachtige illustraties bij dit originele verhaal tot leven komen in een tekenfilm. 'Tori' is anders dan alle andere kinderboeken. Niet alleen door de prachtige eigen tekenstijl van Brian maar ook omdat het de grenzen van fantasie overstijgt. Brian Elstak kleurt letterlijk en figuurlijk buiten de lijntjes en dat maakt dit boek zo tof. In 'Tori’ is alles mogelijk en niets is wat het lijkt. Een draak een moordlustige boef? Of toch een boekenwurm op badslippers? En dacht je dat babybots lief en schattig waren? Eerder een gevaarlijke bende. Wist je trouwens dat Brian met sommige tekeningen in 'Tori' verwijst naar onder anderen The Hulk en Batman? Let maar eens goed op.

Hoe dan ook, 'Tori’ dendert in volle vaart en met veel actie door. Daarom is dit boek niet alleen leuk voor de grootste leesfanaten, die verrast zullen worden met zoveel nieuwe fantasie en illustraties die van het papier afspatten, maar ook voor kinderen die nog niet zulke overtuigde lezers zijn. 'Tori' sleept ze stuk voor stuk over de streep, dat is zeker!

'Tori' werd bekroond met een Zilveren Penseel 2018.

Kim.

Leestip: Als jij genoten hebt van de knotsgekke dierenpersonages in 'Tori', sla dan ook 'Fabeldieren' van Floortje Zwigtman met illustraties van Ludwig Volbeda eens open.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.