TophitsBies van Ede

Terug naar lijst
 

Tophits

Titel: Tophits
Auteur: Bies van Ede
Uitgeverij: Van Goor, 2004
ISBN: 978 90 000 3577 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Meeslepende wereldreis en muziekmisdaden
 

De koets staat, bepakt en bezakt, voor het huis in Salzburg, Oostenrijk. Kleine Wolfgang Amadeus Mozart is er klaar voor. Hij neemt afscheid van zijn kamertje, de kruidige geur in de keuken, zijn muziekvriend… Nog één keer speelt hij een lied op de klavecimbel*. Samen met zijn ouders en zus Nanne verlaat hij het schattige stadje om, volgens zijn vader, met zijn muziek de wereld te gaan veroveren. Zelf is de zevenjarige Wolfgang daar niet zo zeker van. Hij heeft nog geen idee van wat hem allemaal te wachten staat. Sanne de Bakker bekeek de reis door zijn ogen en schreef 'De kleine Mozart op wereldreis'.

Het is 1763. Wolfgang staat aan het begin van zijn muzikale leven. Hoe bijzonder het is wat hij kan, heeft hij nog niet door. Dat is grappig om te lezen, omdat je zelf al wél weet dat hij later een wereldberoemde componist en musicus wordt. Maar nu hij nog jong is, is alles nieuw voor wonderkind Wolf. Hij bedenkt aan één stuk door nieuwe muziekstukken en treedt vol overgave op, zelfs voor koninklijke families!

Maar na verloop van tijd vindt Wolf er niks meer aan. Steeds maar weer iets moois spelen, altijd vriendelijk lachen, reizen in een schommelende koets en slapen in muffe herbergen… Hij wil naar huis! Wolfs strenge vader heeft echter andere plannen. Londen moet nog veroverd worden, Holland is nog niet bezocht en Parijs wacht! Maar Wolf heeft er echt genoeg van en hij bedenkt een plannetje om niet op te hoeven treden…

Schrijfster De Bakker weet de muziek die Wolf maakt prachtig in woorden te vangen. Steeds slaagt ze erin om er kleine verhaaltjes van te maken. Ook maakt ze van Wolf iemand die behalve een muzikaal wonder ook een gewoon jongetje is. Een jongetje dat giechelt en ruziet met zijn zusje, heimwee heeft naar zijn vertrouwde stad Salzburg en af en toe ondeugend is.

Anders dan de titel doet vermoeden, is 'De kleine Mozart op wereldreis' geen spannend boek. Het is een rustig voortkabbelend verhaal, met een aaneenschakeling van reizen van stad naar stad en succesvolle concerten. Maar Wolf wil nergens meer heen. Geen wonder, hij maakt de mooiste dingen mee in zijn hoofd, dat propvol muziek zit…

Avontuurlijker is het boek 'Tophits', geschreven door Bies van Ede. Vanaf de eerste bladzijde is het duidelijk dat er iets geheimzinnigs aan de hand is. Jay en Lana doen er alles aan om erachter te komen wat er gebeurt in het vreemde, grijze gebouw dat midden in de nieuwbouwwijk staat. Maar hun vader, die normaal gesproken gek is op mysterieuze dingen, verbiedt hen nu om er rond te hangen. Voor Jay en Lana natuurlijk reden te meer om op onderzoek uit te gaan!

Jay en Lana weten al snel het gebouw binnen te glippen en komen erachter dat het een studio is geweest. Ze stuiten op Paul, de norse, oude geluidstechnicus die er vroeger tophits opnam. Het is duidelijk dat hij ergens naar op zoek is. Oude geluidsopnames wil hij hebben, maar waarom? Als hij een liedje laat horen, schrikken Jay en Lana zich rot. Die stem…, dat is hun vader! Maar die is toch zo muzikaal als een theekopje?

Het is niet het enige vreemde dat Jay en Lana tegenkomen. Zo duiken er plotseling akelige gedaantes op die net zo snel weer verdwijnen. Duidelijk is dat ze iets van hun vader willen, een contract moet hij tekenen, maar waarvoor dan?

Bies van Ede geeft je in het begin kleine, vage aanwijzingen, die later pas als puzzelstukjes op hun plaats vallen. Af en toe moet je daardoor goed opletten, wil je geen belangrijke informatie missen. Dat maakt het verhaal spannend. Het is jammer dat er vooral op het laatst veel uitgelegd moet worden voordat alles klopt. Maar ja, de duistere wereld werkt nou eenmaal met mysterieuze regels…

Bij beide boeken zit een cd, om nog meer in het verhaal te kunnen kruipen!

* Een klavecimbel is een soort piano, maar dan anders. Als je een toets van een piano indrukt, slaat een hamertje op een snaar en dat maakt het geluid. Bij het klavecimbel tokkelt een pinnetje langs een snaar, zoals je duimnagel bij een gitaar doet.

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.