Toen kwam SamEdward van de Vendel

Terug naar lijst
 

Toen kwam Sam

Titel: Toen kwam Sam
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Querido, 2011
ISBN: 978 90 451 1241 1
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Jij wordt mijn baasje!

Wil jij graag een hond? Dan heb je er vast al een aan je ouders gevraagd. In ‘Toen kwam Sam’ van Edward van de Vendel hoeft hoofdpersoon Kix het niet aan zijn ouders te vragen; op een middag komt er gewoon een mooie, witte berghond aangewandeld. En die is niet van plan weer weg te gaan.
De hond was groot en zacht en het leek wel of hij niet dichterbij durfde te komen. Of hij zich afvroeg of hij wel bij het juiste adres was gestopt.

Dit adres is een boerderij in Canada. Daar woont Kix met zijn zusje Emilia, zijn vader en zijn moeder. Kix is op slag verliefd op het grote en wollige beest. Hij mag hem zomaar aaien en zijn pluizige vacht borstelen. Kix kijkt goed naar wat Sam (zo noemt hij de hond) wel en niet wil. Kix denkt Sam helemaal te snappen en aan te voelen. Maar ja… het is niet zíjn hond. Het blijkt de hond van de chagrijnige, oude overburen meneer en mevrouw Jones te zijn. Kix snapt wel waarom Sam niet meer bij hen wil wonen. ‘Crackergek’, zoals Kix hem noemt, is de zoon van de overburen en die heeft Sam geschopt en geslagen.

Het is duidelijk dat Sam Kix en zijn familie als nieuwe baasjes wil. Kix’ ouders proberen een verstandig besluit hierin te nemen. Kix’ moeder zegt: ‘Je hebt gelijk: Sam heeft óns gekozen. En juist daarom moeten we erover nadenken. Het is Sam die bepaalt wat er gebeurt. Schaapshonden zijn trouw, en als Sam besluit om terug te gaan naar zijn baas, dan mag Sam dat besluiten. Wij zullen zo goed mogelijk voor hem zorgen. Wij zullen proberen hem zijn verdriet te laten vergeten. Maar Sam is de baas. Niet wij.’. Een spannende tijd breekt aan als Sam op een dag een andere hond tot bloedens toe bijt en wanneer later blijkt dat de overburen Sam terug willen.

De sterke band die je met een hond of met een ander huisdier kan voelen weet Edward van de Vendel op een zuivere, warme, directe en realistische manier te beschrijven. Dat laatste is ook niet zo gek: Edward heeft dit verhaal echt meegemaakt toen hij op bezoek was bij familie in Canada! Het boek kan je best aangrijpen, ook als je zelf nooit een hond hebt gehad. Je voelt de liefde tussen Kix en Sam zonder dat het overdreven wordt.
De zwart-witte inkttekeningen van Philip Hopman maken het verhaal extra spannend, vooral bij de nachtelijke strijd aan het eind van het boek. Ze trekken je nóg meer de zenuwslopende ontknoping in. Zal Sam bij Kix en zijn familie blijven?

Als je nog meer wilt lezen over Sam: het vervolg op ‘Toen kwam Sam’ heet ‘De raadsels van Sam’.

Carol.

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.