Toen ikJoke van Leeuwen

Terug naar lijst
 

Toen ik

Titel: Toen ik
Auteur: Joke van Leeuwen
Uitgeverij: Querido, 2017
ISBN: 978 90 451 2102 4
Illustraties: Joke van Leeuwen

Terug naar lijst

Ik denk zo drompelig

Ken jij kinderen als Deef? Hij lijkt een heel gewone jongen, hij zou bij je in de klas kunnen zitten. Hij woont bij zijn moeder, zijn vader woont ergens anders. Heel gewoon.
In ‘Toen ik’ vertelt Deef over dingen die hij meemaakt. Of waar hij over nadenkt. Over die keer bijvoorbeeld dat hij zijn vader probeerde te tekenen, maar het een mislukt mannetje werd. Of over die keer dat hij een stripverhaal las over een held en besloot dat hij ook wel een held wilde worden. Er was alleen niemand die gered moest worden. Of over die keer dat hij iets niet durfde zeggen, maar het uiteindelijk toch maar zei. Gelukkig kreeg hij hulp van de mevrouw op de jampot, anders had Deef nu nog niks gezegd.

Kinderen uit de boeken van Joke van Leeuwen lijken wel broertjes en zusjes van elkaar. Kukel, Deesje, Bobbel, Toda: allemaal kijken ze verwonderd naar de wereld om zich heen, allemaal zijn ze buitenbeentjes die net iets meer nadenken over gewone en ongewone dingen dan andere kinderen doen. Ook Deef past in deze familie. Zijn moeder zegt dat hij rustig na moet denken als hij iets niet weet, maar dat kan Deef niet. Het is dan juist veel te druk in zijn hoofd.

Ik zocht een woord voor als je op een dag dacht dat je die dag graag had willen overslaan, omdat die niet goed gelukt was, maar je kon hem niet overslaan, want dan klopten de nummers van de dagen niet meer.

Op het plaatje boven deze gedachte van Deef, zie je hem op de bank liggen. Deef kijkt een beetje ongemakkelijk, terwijl in het wolkje boven zijn hoofd staat: ‘Ik denk zo drompelig.’
Drompelig. Wat het precies is, weet je niet, maar het zou heel goed het woord kunnen zijn dat Deef zoekt voor die dag die hij wil overslaan. Joke van Leeuwen kan prachtige nieuwe woorden bedenken.

Ook aan de vele grappige illustraties kun je een boek van Joke van Leeuwen herkennen. Ze vullen de tekst prachtig aan. Het mannetje op de mislukte tekening van Deef gaat een heel eigen leven leiden. En Deef hangt over de stoel heen, op een manier waardoor je onmiddellijk begrijpt dat hij zich héél erg verveelt. Hij verveelt zich veel meer dan je met woorden ooit duidelijk kan maken.

Voor de tekst van ‘Toen ik’ krijgt Joke van Leeuwen een Zilveren Griffel. Maar haar illustraties zijn dus net zo belangrijk. Misschien kan de jury daarom wat haartjes aan het uiteinde van de Griffel plakken, zodat deze prijs een Griffel en Penseel ineen wordt. ‘Toen ik’ moet namelijk als een geheel bekroond worden en niet in stukjes. Want van stukjes word je zo drompelig. Vind je niet?

Lidewij.

Zoek je nog een boek waarin tekst en illustraties een geheel vormen? Lees dan de recensie van Hoe maak je een vriend? van Evelien de Vlieger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.