Toen Faas niet thuiskwamMartha Heesen

Terug naar lijst
 

Toen Faas niet thuiskwam

Titel: Toen Faas niet thuiskwam
Auteur: Martha Heesen
Uitgeverij: Querido, 2003
ISBN: 978 90 451 0030 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Peter moet volwassen zijn
 

Sommige kinderen zijn al volwassen voordat ze ooit kind zijn geweest. Door omstandigheden worden ze gedwongen zich sterk op te stellen. Over dit thema zijn al heel wat jeugdromans verschenen. Maar zelden waren ze zo nuchter en puur als 'Toen Faas niet thuiskwam' van Martha Heesen.

Faas is het jongere broertje van Peter. Faas gaat graag alleen op stap. Soms blijft hij hele dagen weg of doet er uren over om van school naar huis te komen. Peters moeder vindt Faas bijzonder, hij heeft die uitstapjes nodig om zijn creativiteit te stimuleren. Faas schildert namelijk alles wat hij ziet. Vader heeft meer moeite met de aparte gewoonte van Faas. Hij maakt zich altijd zorgen en weet niet goed hoe hij met zijn jongste zoon om moet gaan. Voor Peter is het lastig, omdat hij altijd degene is die zijn broertje moet gaan zoeken.

'Toen Faas begon met zoek zijn, was hij acht. We waren aldoor in paniek omdat hij nog zo klein was, maar van moeder mochten we niet kwaad op hem worden, en het vooral niet over 'weglopen' hebben. Het was geen weglopen, vond zij. Faas moest nu eenmaal overal gaan kijken, alles verkennen, alles bestuderen. Het leek soms wel of ze dacht dat de dingen pas bestonden wanneer Faas ernaar gekeken had en ze had uitgetekend.'

Als de moeder van Peter en Faas overlijdt, blijven ze alleen achter met hun vader. Alledrie moeten ze hun verlies zien te verwerken. Het lukt ze alleen niet om het met elkaar te delen.

'Toen Faas niet thuiskwam' beschrijft maar één dag. Het is de dag nadat Faas weer eens weg is gelopen en de hele nacht niet thuis is gekomen. Als hij eenmaal thuis is, sluit hij zich op in zijn kamer. Peter zit dan met zijn vader, die zich gedraagt als een zombie, en zijn broertje die niet van zijn kamer wil komen. Peter heeft er zijn missie van gemaakt zijn vader en broertje weer bij elkaar te brengen en het verdriet te laten delen.

Martha Heesen geeft op een hele mooie manier een kijkje in het leven van Peter. Zonder clichés of overdreven emoties. Door de ingetogenheid van Peter voel je je extra met hem verbonden. Je kijkt mee in zijn herinneringen van de laatste jaren en begrijpt wat hij voelt en wat hij graag wil. Al is Peter pas dertien, toch lijkt hij de enige die nog logisch na kan denken.

Als aan het einde van het boek Peters vader Faas in de armen sluit, gaat je hart uit naar Peter, want wie troost hem? Heel knap dat Heesen je in 84 bladzijden zo mee kan laten leven met deze bijzondere jongen.

Geri.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.