Toegang geweigerdDanny de Vos

Terug naar lijst
 

Toegang geweigerd

Titel: Toegang geweigerd
Auteur: Danny de Vos
Uitgeverij: Ploegsma, 2016
ISBN: 978 90 216 7590 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Vakantieoord of toevluchtsoord?

Stel je voor: je bent op een luxe vakantie met je ouders en zus. De lucht is blauw, de zon brandt en je kunt eten wat je maar wilt. Maar op het strandje verderop bevinden zich honderden vluchtelingen die een levensgevaarlijke boottocht achter de rug hebben. Ze zijn hun vrienden, familie en spulletjes verloren. Zou jij je er iets van aantrekken, of lekker vakantie blijven vieren?

Dat vraagt de veertienjarige Nick zich af in het spannende boek ‘Toegang geweigerd’ van Danny de Vos. Op het Griekse eiland Argos, waar hij met zijn ouders en zus naartoe gaat voor een luxe vakantie, komen elke dag gammele bootjes aan met mensen die op de vlucht zijn vanuit Turkije. Hoewel de meeste vakantiegangers de vluchtelingen niet vertrouwen, is Nick juist nieuwsgierig naar ze. Als hij een gymtasje met persoonlijke spulletjes van één van hen vindt, wil hij maar één ding: teruggeven aan de eigenaar.

En zo begint een spannend avontuur voor de hoofdpersoon van dit kinderboek van Danny de Vos. Nick ontmoet een bootvluchteling van zijn eigen leeftijd, Zaïd. Hij bedenkt een plan om een dag van leven te ruilen met deze jongen, maar dat loopt helemaal uit de hand. Gelukkig is Nick niet snel bang. Hij gaat bijvoorbeeld ’s avonds laat in zijn eentje een donker strand op, en verdrinkt bijna als hij probeert te ervaren hoe het is om vluchteling te zijn. De Nick uit dit boek is zó stoer, dat het soms moeilijk is om te geloven dat het echt waar is.

Wat wél echt waar is, is de situatie waarin de vluchtelingen zich bevinden. De schrijver heeft niet alleen een heel actueel onderwerp gekozen, maar beschrijft ook goed hoe moe, bang en hongerig de vluchtelingen zijn. Dit doet hij door de ogen van Nick, bijvoorbeeld zo:

Verkleumde aangespoelde kinderen werden in handdoeken gewikkeld, ze slokten dorstig flesjes water naar binnen of schrokten een stuk brood op. Een doorweekte vrouw bleef in doodsangst steeds dezelfde naam roepen.

Heftig! Maar de delen van het boek die uit het oogpunt van Zaïd zijn geschreven, maken nog meer indruk. Kijk maar:

Op een bepaald moment moet je je ogen openen. Daarom zitten we toch op deze stomme boot? Omdat we met eigen ogen gezien hebben dat alles kapot is en iedereen dood?

Het is bijzonder dat je in dit boek op zo’n eerlijke manier kennismaakt met de situatie rondom vluchtelingen uit het Midden-Oosten. De schrijver maakt het verschil tussen de luxe vakantie van Nick en de sobere omstandigheden van Zaïd namelijk heel goed duidelijk. Ook begrijp je na het lezen van dit boek waarom sommige mensen zo negatief denken over vluchtelingen, want er doen allerlei wilde verhalen de ronde. Naast een leerzaam boek is ‘Toegang geweigerd’ tot slot ook spannend, grappig en herkenbaar. Het gekibbel tussen broer en zus komt je vast bekend voor, en grote kans dat jij je nieuwe vakantievriend ook dat ene te gekke computerspel wil laten zien. Maar of jij ook zo dapper bent als Nick in dit verhaal…?

Sabine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.