Timo en de oppasninjaLisa Boersen

Terug naar lijst
 

Timo en de oppasninja

Titel: Timo en de oppasninja
Auteur: Lisa Boersen
Uitgeverij: Gottmer, 2016
ISBN: 978 90 257 6155 4
Illustraties: Edwin Rhemrev

Terug naar lijst

Oppassen voor de oppas?

Timo’s moeder heeft het prima geregeld. Ze is stewardess, en wanneer ze moet werken, komt haar moeder oppassen. Maar nu ligt Timo’s oma in het ziekenhuis. En dat nu hij net vakantie heeft. Ze moeten dus snel een nieuwe oppas vinden. Het liefst iemand anders dan buurvrouw Trudy, al zegt Timo’s moeder dat ze niet eng is, maar gewoon niet zo hartelijk. ‘Onaardig, bedoel je,’ zei Timo’s oma.

Oma is geen oud besje. Ze is ondeugend en ondernemend. En grappig bovendien. Ze bemoeit zich met alles en heeft nog goede ideeën ook. Het is oma die op het idee komt om een au pair in te huren: ideaal, een oppas die bij je in komt wonen. Toevallig is er via Au Pair International een Japanse jongen direct beschikbaar. Een verrassing is het wel, als Yushi voor de deur staat. Hij is van top tot teen gekleed in ninjakleding en heeft zelfs wapens bij zich! Timo vindt het natuurlijk hartstikke cool, maar zijn moeder heeft zo haar bedenkingen. Het klinkt ook allemaal wel erg sprookjesachtig en ongeloofwaardig wat Yushi vertelt over zijn afkomst. Hij zou de oppas zijn van de kroonprinses van Ishimoko, een eiland naast Japan. En kan hij eigenlijk wel koken, met groenten en zo? Yushi is wel erg apart… Maar gelukkig stemt Timo’s moeder toch in met een proefperiode.

Timo kijkt zijn ogen uit. Yushi kleedt zich niet alleen als een ninja, hij is er ook echt één! Dat betekent bijvoorbeeld dat hij zo, tsjak tjsak tjsak, brood snijdt en belegt met zijn ninjazwaard. Timo wil niks liever dan ook ninja worden. Maar daar komt meer bij kijken dan hij denkt. Vooral als het op geduld aankomt, heeft Timo het zwaar. Ondertussen wil Yushi Nederland leren kennen. Daarbij wil hij niet opvallen als ninja, want, zo zegt hij; ‘Anders weet ik niet hoe de mensen in dit land echt doen. Dan weet ik alleen maar hoe zij doen als zij een ninja zien’. Dat zorgt voor grappige situaties, zoals wanneer hij minutenlang onder water blijft in het zwembad, of als ze Duffie de goudvis gaan uitlaten in het Zee Aquarium. Edwin Rhemev maakte de illustraties in ‘Timo en de oppasninja’: hij weet met zijn schetsmatige stijl vooral bewegingen superknap in een tekening te vangen.

Yushi komt erachter dat mensen niet gewend zijn aan ninja’s. Hijzelf neemt de dingen zoals ze komen en verwondert zich oprecht over hoe het in Nederland gaat. Schijfster Lisa Boersen weet dat op een subtiele, maar juist daardoor ontzettend grappige manier te omschrijven. Ze legt de humor er niet dik bovenop, maar zorgt ervoor dat je toch steeds moet lachen.

‘Vieren jullie echt dat je ouder wordt?’ had Yushi verbaasd gevraagd. ‘Ouder worden gaat toch vanzelf? Vieren jullie dan ook dat je ademt? Of hoelang je al kunt lopen?’

‘Timo en de oppasninja’ is een boek dat vraagt om een vervolg. En wat een geluk: dit is het eerste deel van een nieuwe serie!

Juulke.

Meer lezen over een jongen die stoer en cool wil zijn? Lees dan Hugo’s geniale wereldvan Sabine Zett.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.