Tikkie terugBarbara Scholten

Terug naar lijst
 

Tikkie terug

Titel: Tikkie terug
Auteur: Barbara Scholten
Uitgeverij: Ploegsma, 2015
ISBN: 978 90 216 7466 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Meiden aan de bal

Voetbal is een jongenssport. Wie dat denkt, leeft waarschijnlijk in het jaar nul. Want tegenwoordig is het spel ook heel populair bij meisjes. Niet alleen op school of op straat, maar ook binnen voetbalclubs zie je steeds meer meiden tegen een balletje trappen. En dus verschijnen er ook meer jeugdboeken over. Barbara Scholten, die je misschien wel kent van de serie ‘I love hockey’, richt zich nu op meidenvoetbal met de serie: ‘Voetbalgekke meiden’. En ook Pieter Feller en Tiny Fisscher zijn begonnen met het schrijven van boeken voor een serie over voetballende meisjes: ‘Het meidenteam’. De boeken in deze series gaan niet alleen over voetbal, maar ook over vriendschap, verliefd zijn, school en problemen thuis.

Zo heeft het gezin van Lynn in ‘Nieuwe voetbalschoenen voor Lynn’ van Pieter Feller en Tiny Fisscher het niet gemakkelijk. Lynns ouders zijn gescheiden en sinds haar vader naar Brazilië is geëmigreerd om daar met zijn nieuwe vriendin het regenwoud te redden, stuurt hij haar moeder geen geld meer. En dat terwijl ze voor vier kinderen moet zorgen. Lynn snapt wel dat de nieuwe voetbalschoenen die ze nodig heeft er voorlopig niet in zitten. Maar balen is het wel. En dan is de contributie voor de voetbalclub ook nog niet betaald… Gelukkig is er haar team dat zich haar pech aantrekt. De meiden bedenken acties om geld in te zamelen. Natuurlijk zonder dat Lynn het te weten komt! Het is grappig om te lezen welke creatieve ideeën er bedacht worden. Jammer is dat de manier waarop de personen in het boek met elkaar praten soms wat onecht overkomt. En ondanks dat er veel dialogen in het boek voorkomen, leer je Lynn en haar vriendinnen niet zo goed kennen.

In het deel ‘Tikkie terug’ uit de serie ‘Voetbalgekke meiden’ van Barbara Scholten is dat anders. De schrijfster laat zien hoe Mila denkt en zich voelt bij de dingen die ze meemaakt. Soms zit ‘m dat in kleine beschrijvingen, bijvoorbeeld de momenten waarop Mila aan haar vader denkt die ze niet kent.

Mila is een meisje dat al jaren in een gemengd team voetbalt. Dat wil ze vooral blijven doen, want ze leert meer van jongens dan van meisjes, vindt ze. Maar dan gaat een oud-profvoetballer het nieuwe meidenteam trainen. Hij wil een sterspeelster als Mila graag bij zijn ploeg hebben. Dat is natuurlijk leuk om te horen, maar Mila blijft bij haar standpunt. Totdat het niet zeker is of haar beste vriendin wel in het team kan blijven… Voor Mila is voetbal een belangrijk deel van haar leven. Maar je komt ook meer over haar te weten, bijvoorbeeld dat Moos haar beste vriend is, en op wie ze stiekem verliefd is. Op die manier kun je je echt inleven in Mila.

Door allebei de boeken steek je ook nog wat op van voetbal. De meiden worden gecoacht bij de trainingen en wedstrijden en zo lees je hoe je het beste een aanval kunt opzetten, of dat je de bal het werk moet laten doen in plaats van zelf als een dolle over het veld te rennen. En misschien wel het leukste: dat ook meisjes kunnen dromen van een carrière als profvoetballer!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.